Zombie hjem i stua

En Zombie kommer ut av veggen din og du må kjempe for å overleve. Høres ut som en film? Det er virkelighet. Utvidet virkelighet.

Zombie angriper
Foto: Armusement

Ved hjelp av et egenutviklet dataprogram blander Kristiansands-firmaet Armusement datagrafikk og video i sanntid som du enten kan se på en PC-skjerm eller med videobriller.

Mens forskerne har jobbet med virtual og augmented reality i laboratoriene i mange år, er det lite vi vanlige folk har sett til de kunstige 3D-verdenene. Spill som World of Warcraft og sosiale møteplasser som Second Life, har gitt nye opplevelser, men til nå har de bare vært gjengitt i to dimensjoner på en dataskjerm.

VR for hvermannsen

Nå er kanskje VRen endelig på vei inn i stuene våre. Nintendo Wiis tredimensjonale håndkontroll og Playstations Eye Toy er tegn på det. Med Nintedo Wii kan brukeren styre spillet også i rommet og prinsippet kan også brukes til å gi spilleren 3D-opplevelse på skjermen. Med Eye Toy filmes spilleren som selv kan delta i todimensjonale spill.

Nærmer seg virkelighet

Ved hjelp av videogjenkjenning kan ekte tredimensjonale spill kanskje snart være en realitet for de fleste av oss. Datamaskinene gjengir i sanntid objekter som du kan gå rundt. Flere selskap selger allerede teknologien til bedrifter som vil profilere seg og det brukes i TV for å lage virtuelle studio. Tidligere har teknologien krevd dyre PC-er, men dagens hjemmePC-er er nå så kraftige at de takler programvaren.

LES OGSÅ: Hvor ble det av Virtual Reality?

Lego blir aldri det samme igjen

(Se flere videoer under)

Virtuell fjernstyrt bil

Virtuelt strategispill - Bygg din egen rombase

Virtuelle kart