I Norge har forekomsten av beinskjørhet økt dramatisk de siste tiårene. Siden 1960 har antallet lårhalsbrudd på grunn av skjøre bein blitt femdoblet. Hver tredje norske kvinne og hver åttende mann rammes av denne sykdommen, som ofte fører til smertefulle beinbrudd og lange sykeleier.
Forklaringene på denne lite smigrende verdensrekorden har hittil vært mange å usikre, trolig er det flere forhold som virker inn. Forskerne mener mye skyldes livsstil og kosthold, men også genetisk disposisjon kan spille en rolle.
Merete Askim
I Japan derimot er beinskjørhet et lite problem. Minst er det i de områdene som har mye vitamin K2 i kosten, og japanske forskere mener K2 er en av faktorene som påvirker beinskjørhet. Norske forskere har nå begynt å interessere seg for japansk kosthold og vitamin K2, og en av dem som har sett nærmere på japanernes forskning på dette området, er lektor Merete Askim ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Forsøk på dyr og mennesker viser at vitamin K2 har betydning for utvikling og vedlikehold av beinsubstans, sier hun.
I japansk kosthold finner en vitamin K2 først og fremst i gjæret soya, der dette vitaminet produseres av spesielle bakterier. Gjæret soya, eller natto, som japanerne kaller det, har århundrelange tradisjoner i japansk kosthold.
I norsk kosthold fins det derimot forsvinnende lite av K2, som gjerne omtales som det glemte vitaminet.
-Vi bør nå få satt i gang forskning på vitamin K2 i Norge. Kanskje er dette noe som kan ha betydning også i vår befolkning, sier Merete Askim.
Tidsskriftet for Norsk Lægeforening
Av Jon Hagen
Schrödingers katt, 17.oktober 2002, kl.19:30