Tredelt Nobelpris i medisin

- Har revolusjonert vår forståelse av immunsystemet.

SWEDEN-NOBEL-MEDICINE SWEDEN-NOBEL-MEDICINE

Beutler, Hoffman og Steinman deler årets Nobelpris i medisin og fysiologi.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Bruce A. Beutler, Jules Hoffman og Ralph M. Steinman deler Nobelprisen i medisin og fysiologi for 2011.

De to førstnevnte får pris for sitt arbeid med molekylære mekanismer i medfødt immunitet. De har oppdaga reseptorproteiner som gjenkjenner bakterier og mikroorganismer, og dermed aktiverer kroppens forsvarssystem.

Steinman får prisen for sin forskning på dendrittiske celler, som har fått konsekvenser for vår kunnskap om tilpasningsdyktig immunitet. Disse cellene kan aktivere og regulere det erverva immunsystemet, den delen av vår fysiske forsvarsmekanisme som sørger for at kroppen kvitter seg med uønska mikroorganismer.

Les pressemeldinga fra Nobelkomitéen her

Mandag viste det seg at Steinman døde fredag . Det er usikkert hva som skjer med utdelingen av prisen.

Infeksjoner, kreft og betennelsessykdommer

Nobelkomitéen sier at prisvinnerne har revolusjonert vår forståelse av immunsystemet gjennom å ha oppdaga nøkkelprinsipper for hvordan det aktiveres.

Komitéen sier videre at dette arbeidet har åpna opp nye dører for forskning på forebygging og leging av infeksjoner, kreft og betennelsessykdommer.

Beutler er amerikansk, Hoffman er fransk, og Steinman er kanadisk.

Se liste over alle vinnerne av Nobelprisen i medisin og fysiologi her.

Den japanske stamcelle-forskeren Shinya Yamanaka ble feilaktig oppført som prisvinner på sin Wikipedia-side, en feil som ifølge Sciencebase kjapt forplanta seg via Twitter.

SWEDEN-NOBEL-MEDICINE -

Forskning på immunforsvar er de tre prisvinnernes fellesnevner. Beutler og Hoffman har jobba med det medfødte immunforsvaret, mens Steinman har fokusert på det tilpasningsdyktige.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Pris nummer 197, 198 og 199

Beutler, Hoffman og Steinman er nummer 197, 198 og 199 som har fått Nobelpris for sitt arbeid innen medisin eller fysiologi. Prisen er tidligere utdelt 101 ganger siden Emil von Behring fikk den aller første i 1901.

I fjor gikk prisen til den britiske fysiologen Robert Edwards for hans arbeid med prøverørsbefruktning.

Beutler og Hoffman deler halvparten av prispengene - 10 millioner svenske kroner, mens Steinman får den andre halvparten.

Dette er den første nobelprisvinneren som offentliggjøres i år. Fysikkprisen blir offentliggjort i morgen, mens kjemiprisen blir offentliggjort dagen etter. Litteraturprisen annonseres på torsdag , mens vi må vente til 10. oktober for å få vite hvem som stikker av med økonomiprisen.

Fredsprisvinneren blir offentliggjort på fredag klokka 11.


Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)