Hopp til innhold

Sirleafs hovedutfordrer er sint

Ellen Johnson-Sirleafs hovedutfordrer ved presidentvalget i Liberia er svært misfornøyd med at hun fikk Nobels Fredspris bare tre dager før valget tirsdag. Andre reaksjoner er positive.

Winston Tubman (t.v) og George Weah

Den liberianske presidentkandidaten er svært misfornøyd med fredspristildelingen til president Ellen Johnson-Sirleaf. Tubman har valgt den tidligere fotballspilleren George Weah som sin visepresidentkandidat.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

- Fru Sirleaf fortjener ikke prisen fordi hun har skapt vold i landet. Prisen uakseptabel og ufortjent, sier Winston Tubman til nyhetsbyrået AFP.

Under valgkampen har Tubman kritisert Johnson-Sirleaf for ikke å skape forsoning etter den blodige borgerkrigen i landet.

- Uten en virkelig forsoning vil ikke liberianere kunne leve sammen i full harmoni, har Tubmann sagt under valgkampen.

Han har valgt George Weah som sin visepresidentkandidat. Weah utfordret Johnson-Sirleaf ved forrige valg. Weah er mest kjent som fotballspiller, og ble i 1995 kåret til verdens beste.

Mange positive reaksjoner

Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kaller nobelkomiteens avgjørelse «klok».

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters
Demokratiaktivist Wael Ghonim (t.h.)

Den egyptiske internettaktivisten og fredspriskandidaten Wael Ghonim gratulerer Tawakkul Karman.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Ellers er de foreløpige internasjonale reaksjonene på at årets fredspris gikk til Ellen Johnson-Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkul Karman fra Jemen svært postive.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at dette er gledelige nyheter.

- Komiteen kunne ikke ha gjort et bedre valg, Dette understreker hvilken stor og viktig rolle kvinner spiller i kampen for å oppnå fred, sikkerhet, utvikling og menneskerettigheter, mener han.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kaller tildelingen «klok», og sier den sender en melding til hele verden.

- Kvinner er det store håpet for en fredelig verden og bedre forhold overalt, sier Merkel.

Også EU har gratulert. Både rådspresidenten Herman Van Rumpoy og kommisjonens leder José Manuel Barosso sier at dette er en anerkjennelse av den sentrale rollen kvinner spiller i å løse konflikter på en fredelig måte, og i å skape demokratisk forandring over hele verden.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International er blant gratulantene.

- Denne fredsprisen anerkjenner det menneskerettsaktivister har visst i mange år, nemlig at å fremme likestilling er avgjørende for å bygge rettferdige og fredelige samfunn over hele verden, sier generalsekretær Salil Shetty.

Gratulerer gjør også menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Også den sørafrikanske pensjonerte erkebiskopen Desmond Tutu, som selv fikk fredsprisen i 1984, sier Johnson-Sirleaf fortjener fredsprisen mange ganger for å ha skapt stabilitet i Liberia, et land som etter hans mening var på vei mot helvete.

Myndighetene i Jemen gratulerer

Også representanter for regimet i Jemen som Tawakkul Karman leder an i kampen mot, gratulerer, og håper prisen kan bidra til å løse krisen i landet.

- Jeg er svært glad over denne nyheten, og det er noe alle jemenitter bør være stolte over. Jeg håper prisen vil føre framover mot rasjonalitet, sier viseinformasjonsminister Abdu al-Janadi.

Det blodige opprøret mot regimet i Jemen, med president Ali Abdullah Saleh i spissen, har pågått siden i vår.

Konkurrenter fornøyd

Fra Egypt kommer det lykkeønskninger fra internettaktivister som selv var nominert til prisen for deres innsats under revolusjonen.

- Jeg gratulerer Karman med en velfortjent pris, skriver Wael Ghonim på sin Twitterside.

Han sier han er stolt over å være araber.

Esraa Abdel Fattah, også hun en egyptisk internettaktivist og nominert til fredsprisen, gratulerer Karman og alle arabiske kvinner.

Glede i Gbogwees organisasjon

Kvinneorganisasjonen WIPSEN-Africa som ledes av fredsprisvinner Leymah Gbowee fra Liberia. gleder seg stort over tildelingen av Nobels fredspris.

– Jeg håper prisen vil ha en betydning for organisasjonen. Leymah er en aktivist, og hun legger alle ressurser inn i arbeidet vårt, sier Kate Kwadzovi ved hovedkontoret i Accra i Ghana.

Gbowee selv er på reise fra USA tilbake til Afrika og er ventet til Accra lørdag. Da setter hun kursen mot Monrovia i Liberia foran valget der tirsdag. Gbowee er selv fra Liberia.

SISTE NYTT

Siste nytt