Hopp til innhold

Ti år med offentlig privatliv

«Hva gjør du nå?», spurte Facebook. Disse fire magiske ordene har fått milliarder av brukere til å fortelle om alt fra livets høydepunkter til hverdagslige gjøremål de siste 10 årene.

Facebookstatus

10 år og over én milliard første-statuser senere: Hva var det første du ønsket å fortelle verden etter å ha meldt deg inn på Facebook? Fortell oss i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen!

Foto: Paul Sakuma/fotomontasje NRK.no med tillatelse / Ap

4. februar 2004 lanserer Harvard-studenten Mark Zuckerberg thefacebook.com, som i løpet av kort tid blir et sosialt verktøy for studenter ved de fleste universitetene i USA og Canada.

Facebook åpner ikke for alle og enhver før 26. september 2006, men allerede to år senere passerer de 100 millioner brukere. I dag har nettsiden over 1,1 milliard månedlige brukere, ifølge Facebook selv.

Les også: Fra skoledagbok til verdensdominans

Den første oppdateringen

Facebook 13. mars 2007: «In løøøøv:)»

Det tok meg åtte dager å forfatte min første statusoppdatering etter at jeg 5. mars 2007 tok det som skulle vise seg å være det første skrittet bort fra nettsamfunnet Nettby og chattetjenesten MSN.

  • Hva var din første statusoppdatering på Facebook? Del ditt utsagn i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Siden den gang har det blitt både bryllup, barnefødsel og bursdagsfeiringer på Facebook, men venneantallet har krympet for meg og flere andre. For vi har etter hvert innsett at vi ikke ønsker å dele alt med gamle skolevenner, halvnære søskenbarn, nye klassekamerater og folk vi egentlig aldri hadde tatt oss bryet med å bli bedre kjent med.

Les også: Flere enn du tror ser det du skriver

Sovende status

Ingrid Gjessing Linhave

Ingrid Gjessing Linhave grublet i flere dager over hva hennes første statusoppdatering på Facebook skulle være.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK

Ingrid Gjessing Linhave fra Nytt på nytt har valgt et litt annet aktivitetsnivå på nettstedet. Etter at hun ble medlem i 2007 har hun også stått utenfor fellesskapet en stund, men kom tilbake fordi de fleste bursdag-, fest- og øvrige invitasjoner i dag sendes ut på Facebook.

– Jeg har sjelden statusoppdateringer. Jeg føler fortsatt at det er som å henge et banner på huset der jeg bor, hvor det står: Nå spiser vi middag. Nå sover jeg. Nå er jeg i dusjen. I stedet tar jeg sånne «liker»-dugnader i ny og ne.

Les også: – Sosiale medier ødelegger språket

Sin aller første statusoppdatering husker hun som noe hun brukte en stund på å komme frem til.

– Jeg gikk nok og ruget på det som om det var en alvorlig sak som angikk hele kloden. Så da Facebook spurte «What are you doing?», så svarte jeg «Is sleeping». Og smalt den ut på Facebook, minnes Linhave.

Nytt på nytt-Ingrid var imidlertid ikke så nyskapende som hun kan ha trodd. FBI-programleder Christian Strands første oppdatering den 22. mars 2007 var også «sleeping», kan han fortelle NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

facebookstatuser

Et lite utvalg første-statuser samt minneverdige fra kjente, norske navn. Torgrim Eggen ønsker for ettertiden å påpeke at statusen hans handlet om en e-bok-debatt i Dagsavisen.

Foto: Fotomontasje NRK.no/med tillatelse fra de involverte

Ville ikke si nei

En som ikke lenger sover i timen, er statsminister Erna Solberg. For det tok en stund før Høyre-lederen kom seg på Facebook. Som offentlig person kviet hun seg lenge for å opprette en privat profil på nettstedet.

– Hvem sier vel nei til venneforespørsler? Men da forslaget om en åpen side kom på bordet, synes jeg det var en god idé. Jeg erfarte raskt at Facebook var en morsom arena å delta på og å ha dialog med ulike mennesker, forteller Solberg til NRK.no.

Les også: Når Facebook tar over livet ditt

Høyre-lederen ble medlem 16. mars 2009. Det første hun gjorde var å legge ut et innlegg der hun begrunnet hvorfor partiet hadde laget en politisk reklamefilm. De siste årene har de politiske oppdateringene fått et stadig mer personlig preg, og gir et lite innblikk i den offisielle hverdagen til Norges statsminister.

– I dag bruker jeg Facebook til å dele bilder og meldinger fra reiser og andre opplevelser på jobb og noen ganger privat. Jeg får også mange gode kommentarer og innspill fra velgerne der, sier statsministeren.

Gratulerte Mandela

Stoltenberg slår ihjel ventetid

Jens Stoltenberg har alltid nettbrettet med på reise.

Foto: AP/NTB Scanpix

Også forhenværende statsminister Jens Stoltenberg var, og fortsatt er, svært aktiv på Facebook. Hans offentlige side ble opprettet 28. juli 2008, og noe av det første han gjorde var å legge ut en bursdagsgratulasjon til Nelson Mandela.

Les også: Nye tall: Facebook står fjellstøtt i Norge

Stoltenberg understreker at han prøver å gjøre mest mulig selv på Facebook, og tror at folk fort ville gjennomskuet det hvis det bare var en rådgiver som svarte for ham.

– Det ville jo ikke vært noe gøy for meg heller, fordi det gir meg mye personlig å være aktiv på sosiale medier og å ha kontakt med mennesker, sier Ap-lederen.

I dag er 3 millioner nordmenn på Facebook, over halvparten av disse er innom daglig. NRK.no vil veldig gjerne vite hva din første statusoppdatering på Facebook var, og når du ble medlem.

Skriv inn ditt bidrag i kommentarfeltet!