Flere enn du tror ser hva du skriver på Facebook

Lurer du på hvor mange av vennene dine som ser det du poster på Facebook?

Facebook

Facebook har i dag over en milliard aktive brukere verden over.

Foto: AP

De fleste av oss undervurderer hvor mange vi når hver gang vi poster noe på Facebook, viser ny forskning. Antall likes og kommentarer på bilder og statusoppdateringer narrer oss nemlig til å tro at færre av våre Facebook-venner får med seg det vi gjør enn hva som faktisk er tilfelle.

Et samarbeid mellom Facebooks egen forskningsgruppe og forskere ved Stanford University viser at vi når langt flere enn vi tror hver gang vi poster noe på det sosiale nettverket.

Lav respons men stort publikum

Til sammen ble 220.000 brukeres oppdateringer registrert over en måned. Resultatet viser at brukerne selv vurderer sitt publikum til bare 27 prosent av dets faktiske størrelse.

Forskerne fant at en gjennomsnittlig Facebook-bruker I løpet av en måned når:

  • 35 prosent av sine venner med hver post
  • 61 prosent av sine venner i løpet av hele måneden

Men fordi vi som brukere har lite informasjon om hvem som faktisk ser det vi publiserer, og fordi responsen på det vi gjør er forholdsvis lav, er vi ubevisste vårt store publikum.

Undersøkelsen viser også at de fleste av oss ønsker å nå flere brukere, vi er bare ikke klar over at vi allerede gjør det.

Usynlige adferdsmønstre

Det å forstå sitt «usynlige publikum» kan påvirke både måten vi formulerer oss på, hvor ofte vi produserer noe og måten vi presenterer oss selv og bedriver selvsensur på.

Forskerne understreker også at der tidligere forskning har tatt for seg synlig tilbakemelding og bekreftelse, kan usynlige adferdsmønstre være vel så viktige i måten vi forstår sosiale medier på.

Hele studien vil legges frem på en akademisk konferanse neste måned.