Hopp til innhold

Lengre liv med supermannsykkel

En sykkel som gir beinmusklene strømstøt, skal gi lamme pasienter et lengre liv. Og opphavsmannen er selveste Supermann.

Morten Handegard tester sykkel
Foto: NRK

Vinterne 1979 falt Morten Handegard stygt da han hoppet på ski og brakk ryggen. Siden den gang har han vært lam fra livet og ned og avhengig av rullestol. Men i vår har han for første gang siden ulykken opplevd at beina beveger seg. Riktignok styrer han ikke bevegelsene selv, men opplevelsen var likevel spesiell.

- Det var veldig rart å se at beina beveget seg. Det er tross alt 30 år siden sist, sier Morten Handegard og ser ned på føttene som trår pedalene på sykkelen rundt.

Hjelp fra Supermann

Hemmeligheten er et sett med elektroder som er festet til lårene hans. De gir elektriske impulser til musklene som trekker seg sammen og strekker seg ut på en måte som hermer sykkelbevegelsene.

Den spesielle sykkelen kalles Ergys2 og er laget for å gi ryggmargsskadde pasienter bedre helse.

Supermann flyr

Supermann flyr

Foto: Warner Bros / Sandrew Metronome Norge

Det var i utgangspunktet skuespilleren Christopher Reeve som fikk sykkelen laget. Han ble verdenskjendis for rollen som Supermann, men tilbrakte siste del av livet i rullestol etter en rideulykke der han ble lam fra halsen og ned. Reeve gav aldri opp drømmen om å komme seg på beina igjen og sykkelen var et middel han håpet kunne bidra til å gi ham litt av førligheten tilbake. Men slik gikk det ikke. Reeve døde av hjertesvikt i 2004, bare 52 år gammel.

Trener intervall

Nå er det norske ryggmargsskadde som får teste sykkelen. Målet er at den skal gi dem et lengre liv. I vår har seks lamme pasienter deltatt i en studie der håpet er at sykkelen skal bidra til at de unngår hjerte- og karsykdommer.

De har gjennomgått et åtte uker langt treningsprogram der de har syklet intervalløkter på en modifisert utgave av supermannsykkelen. Forskere ved NTNU har nemlig festet en håndsykkel til den elektrodestimulerende sykkelen. Dermed har testpersonene fått trene både armer og bein på samme tid, og testlederne er storfornøyde.

Bedre hjerte

Jan Hoff

Jan Hoff er svært fornøyd med resultatene

Foto: NRK

- Resultatene fra denne studien er det beste vi har oppnådd med denne pasientgruppen. Våre testpersoner har forbedret sin utholdenhet, altså oksygenopptaket, med 25 prosent, mens hjertekapasitet og hjertets størrelse viser en forbedring på opp mot 35 prosent, forteller Jan Hoff, professor i medisin ved NTNU.

Han mener armsykkelen utgjør en viktig forskjell.

- Å sykle med beina alene gir liten treningseffekt, men bruker du både armer og bein samtidig får du brukt størst mulig muskelgrupper og letter strømmen av blod tilbake til hjertet. På denne måten får man trent hjertet på en mye bedre måte og pasientene kan leve lengre, sier han.

SE: Lamme sykler på Supermanns sykkel

Fester elektroder

Slike elektroder framkaller sammentrekninger i beinmusklene som igjen får fart på blodomløpet.

Foto: NRK