Hopp til innhold

Spor etter vann på fem nye planeter

Forskere har ved hjelp av Hubble-teleskopet funnet tegn til vann i atmosfæren til fem fjerne planeter, melder NASA.

NASA-illustrasjon

Denne NASA-illustrasjonen viser hvordan lyset fra en stjerne lyser opp en planets atmosfære.

Foto: NASA's Goddard Space Flight Center

Studien av de fem eksoplanetene «WASP-17b», «WASP-12b», «WASP-19b», «HD209458b» og «XO-1b» er den første i sitt slag, skriver NASA.

Forskerne har målt og sammenlignet tilstedeværelsen av atmosfærisk vann på alle planetene, som går i bane rundt nærliggende stjerner.

Slike forekomster av vann har blitt registrert tidligere, men dette er de første målingene og sammenlikningene av mengden vann rundt ulike planeter.

– Vi føler oss trygge på at vi ser en vannsignatur på flere planeter. Dette arbeidet åpner for en sammenligning av hvor mye vann som er tilstede i atmosfærene til forskjellige typer eksoplaneter med varierende temperaturer, sier planetforsker Avi Mandell ved Goddard Space Flight Center i USA.

– Ekstremt vanskelig

Forskerne har brukt Hubble-teleskopets «Wide Field Camera 3» til å studere planetene mens de passerte foran stjernene sine.

Ved hjelp av infrarøde bølgelengder studerte de hvordan atmosfæren tar opp lys, og hvilke signaturer som var stabile.

– Å faktisk oppdage atmosfæren til en eksoplanet er ekstremt vanskelig. Men vi klarte å få ut et veldig klart signal, og det er vann, sier L. Drake Deming ved universitetet i Maryland, som ledet studien.

Vannsignalene skal ha vært litt mindre tydelige enn ventet, noe som trolig skyldes et lag med støv eller tåke.

Støtter ikke liv

De fem planetene som nå er undersøkt blir beskrevet som «varme Jupitere», og er store planeter som går i bane relativt nærme stjernene sine.

De er trolig for varme til å kunne støtte liv slik vi kjenner det, men studien er nok et viktig steg i arbeidet med å kartlegge andre planeter i jakten på liv.

– Disse studiene, kombinert med andre Hubble-observasjoner, viser oss at det er et overraskende stort antall steder der vannsignalet er redusert eller fraværende. Det tyder på at tilskyede eller tåkete atmosfærer kan være ganske vanlig rundt varme Jupitere, sier medforfatter Heather Knutson.

Les også: Beboelige vannplaneter oppdaget
Les også: – Vi kan oppdage utenomjordisk liv innen 40 år