Hopp til innhold

– Vi kan oppdage utenomjordisk liv innen 40 år

Dersom det finnes liv på andre planeter, vil vi kunne oppdage det i løpet av de neste 40 årene, mener tidligere Royal Society-president Martin Rees.

Solnedgang Gliese

En kunstners tolkning av solnedgangen på Gliese 667Cc.

Foto: European Southern Observatory (ESO)

Martin Rees

Lord Martin Rees, med den eksklusive tittelen Astronomer Royal, mener vi nærmer oss nye oppdagelser.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Lord Martin Rees har vært president i det britiske vitenskapsakademiet Royal Society, og astronomirådgiver for dronningen.

I går holdt han et foredrag i forbindelse med Stephen Hawkings nye TV-serie, og kom med sine synspunkter på fremtiden.

– Opphavet til liv, stedene det eksisterer og hvorvidt det finnes utenomjordisk liv kommer til å bli avgjørende, sier Rees.

Rees spår at vi vil kunne se bilder av eksoplaneter allerede i 2025, skriver Daily Telegraph.

– Vi vet at stjerner har planeter i bane rundt seg akkurat som vår egen sol har. Dette har vi egentlig lært i løpet av det siste tiåret. Innen ti eller 20 år bør vi kunne få bilder av andre planeter som vår egen, som går i bane rundt andre stjerner. Det vil bli veldig spennende å se om det finnes bevis for utenomjordisk liv, sa Rees.

Eksoplaneter er vanskelige å observere direkte, og studiene av dem baserer seg i stor grad på indirekte observasjoner.

Gliese 163c

Gliese 163c kan huse liv, mener forskerne som har analysert den.

Foto: PHL @ UPR Arecibo, NASA/IPAC IRSA, IAU, Sky & Telescope

Oppdaget ny eksoplanet

De siste årene har over 800 eksplaneter blitt identifisert, og forskerne ser ut til å komme stadig nærmere oppdagelsen av en planet som ligger like gunstig til som vår egen.

Les også: Kan disse ormene hjelpe oss til å leve på Mars?
Les også: Farge kan avsløre jordliknande planetar

Onsdag meldte astronomene ved ESO (European Southern Observatory) at de har oppdaget nok en planet i den beboelige sonen rundt stjernen Gliese 163.

Planeten har fått navnet Gliese 163c, og har en masse på 6,9 ganger vår egen planet.

Forskere fra Planetary Habitability Laboratory (PHL) regner med at den er varmere enn jorda, ettersom den får rundt 40 prosent mer lys fra sin egen stjerne.

– Vi vet ikke hva slags atmosfære Gliese 163c har, men dersom vi antar at den har en oppskalert versjon av vår egen atmosfære, vil den ha en overflatetemperatur på 60 grader, skriver forskerne.

Ved hjelp av HAARPS-teleskopet (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) har de også funnet en større planet, Gliese 163b, mye nærmere stjernen, og mener også at det kan være en tredje planet mye lengre unna.

Potensielt beboelige eksoplaneter

Oversikt over potensielt beboelige eksoplaneter.

Foto: PHL @ UPR Arecibo

Flere kandidater

Gliese 581g og Saturns måne Titan regnes foreløpig som de beste kandidatene til å huse liv, og for to år siden garanterte astronomiprofessoren som oppdaget førstnevnte at det var liv på planeten.

Les: Er det noen der ute?
Les: Nå skal 13 000 antenner søke etter utenomjordisk liv

Rees mener imidlertid det er gode muligheter for at vi faktisk ikke ville kjent igjen utenomjordisk liv selv om det fantes.

– Det kan være noen problemstillinger hjernene våre aldri vil være i stand til å forstå, på samme måte som sjimpanser ikke kan forstå kvanteteori, sier han.

Rees har tidligere spekulert i om utenomjordisk liv allerede stirrer oss rett i ansiktet, men i en form vi ikke er i stand til å gjenkjenne, skriver Daily Mail.

– Problemet er at vi ser etter noe som er veldig likt oss, og antar at de i det minste må ha noe i nærheten av den samme matematikken og teknologien. Jeg har en mistanke om at det kan være både liv og intelligens der ute i former vi ikke kan oppfatte, sa Rees.

Les også: Planet dobbelt så stor som Jorda kan være beboelig for mennesker
Les også: Her er sjansen størst for å finne utenomjordisk liv

SISTE NYTT

Siste nytt