Snøen brenner!

Denne snøen er ikke helt som vanlig vintersnø, for Sintefs hydratsnø kan brenne og lager rent vann samtidig.

 

Brennende snø
Foto: NRK

Når forskere ved Sintef setter fyr på snøen, er ikke det bare en artig gimmick som får tilskuerne til å sperre øynene opp. Dette er også seriøs forskning.For den spesiell hydratsnøen kan hjelpe forskerne til å lage superrent vann. 

SE: snøen brenner!

Hydratsnøen er en blanding mellom vann og gass som er satt under trykk. Da bygges perfekte krystaller der ett gassmolekyl omsluttes av flere vannmolekyler. Når krystallet bygger seg opp, blir det rett og slett ikke plass til forurensningen i bindingen og forurensningen blir skilt ut fra vannet. Forskerne har dermed snudd den tradisjonelle tekningen rundt vannrensing på hodet. De velger en metode der de fjerner vannet fra forurensningen framfor å filtrere forurensningen fra vannet. 

SE: Sintef renser vann med ny teknologi   

Hydratsnøen kan lages enten med CO2 eller med brennbare gasser som propan, og det er propanen som gjør snøen brennbar slik at forskerne kan sette fyr på den og dermed skille gassen og vannet fra hverandre.

Chris Veløy

Ifølge reporter Chris Veløy smaker hydratsnø laget med CO2 som Farris

Foto: NRK

 

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)