Hopp til innhold

Tror kanoner har tilhørt legendarisk sjørøverkaptein

Arkeologer mener å ha funnet seks av Henry Morgans kanoner i Panama.

Panama Pirate Cannons

Frederick Hanselmann forbereder oppheisinga av én av de seks kanonene som er oppdaga. Den tidligere eieren kan ha vært den adelige piraten Sir Henry Morgan.

Foto: Donnie Reid / Ap

Panama Pirate Cannon

Arkeologer studerer kanonene som de tror kan ha tilhørt Henry Morgan.

Foto: Donnie Reid / Ap

Admiral Sir Henry Morgan herja farvann i det Karibiske hav på slutten av 1600-tallet. Nå tror arkeologer at seks kanoner som ble oppdaga i 2008 har stått på den legendariske sjørøverkapteinens skip.

Skulle dette vise seg å stemme vil funnet være det aller første som kan knyttes direkte til Morgans marine bravader.

Guvernør av Jamaica

Morgan var hyra inn som kaperkaptein av den engelske kongen for å angripe fremmede skip, og beskytte de britiske koloniene Barbados og Jamaica.

Fra 1500- til 1800-tallet var kaperfart - privateering - en vanlig måte å styrke sin slagkraft til sjøs på. Styresmaktene ga private skip tillatelse til å angripe andre nasjoners farkoster.

Kaperne fikk beholde det de tok, mens nasjonene som hadde leid dem inn ble kvitt fiender uten å bruke ei krone.

Selv om Morgan har fått et ettermæle som pirat, var det som kaperkaptein han slo seg opp. Hans innsats mot spanske skip i Karibia gjorde at han etter hvert ble adla, og utnevnt til guvernør av Jamaica.

– Tok alt de fikk fatt på

Kanonfunnet er gjort ved utløpet av Chagre-elva. Den ble oppdaga av Colombus i 1502 og fungerte som inngangsport til Panama by- Spanias viktigste havn i Stillehavet.

I 1670 sendte Morgan tre skip opp elva for å ta San Lorenzo-fortet som vokta inngangen til Panama by. De lyktes, men først etter at flaggskipet Satisfaction og minst tre andre skip kræsja i Lajas-revet og sank på grunt vann.

Det er ved dette revet det amerikansk-panamanske arkeologteamet har funnet seks kanoner, alle dekt av avleira steinlag.

Arkeolog James P. Delgado har leda gruppa, og forteller at kanonene ser ut til å være fra 1600-tallet, og at fem av dem sannsynligvis er franske.

– Satisfaction var et fransk skip Morgan hadde fanga, og denne miksen av kanoner er noe man ville forventa på et kaperfartøy - disse gutta tok med seg alt de fikk fatt på, sier han til LA Times.

Henry Morgan

Henry Morgan rekrutterer folk til angrepet på Porto Bello.

Foto: Howard Pyle

Captain Morgan

Henry Morgan, som har gitt navn til rom-merket Captain Morgan, fikk rykte på seg for å være en av de mest hensynsløse kapteinene som opererte i det Karibiske hav. Han begrensa seg ikke til kaperfart, og plyndra i perioder alt han og hans menn kom over.

– Alle skolebarn lærer om Henry Morgans bravader, men vi har fortsatt til gode å finne fysiske levninger etter hans aktiviteter. Er det virkelig hans kanoner vil dette være første gang, sier den panamanske arkeologen Tomas Mendizibal til LA Times.

Fortsatt ligger minst to kanoner begravd i sandbunnen, sammen med blant annet keramikk, flasker og anker. Magnetometer indikerer at flere metallobjekter ligger begravd enda dypere.

– De eneste vrakene vi vet sikkert at skal ligge langs dette revet er Morgans, forklarer Delgada.

Han påpeker også at gamle kart indikerer at vrakstedet skal være identisk med stedet kanonene er funnet.