Hopp til innhold

Sahara blir raskere frodig

Ørkenområdet i Nord-Afrika skifter mellom knusktørr ørken og frodig landskap mye oftere enn man trodde tidligere. Merkelig nok er det Sahara trenger, sterkere sol om sommeren.

Plant in Sahara desert

Hvis naturen får gå sin gang, er Sahara på vei til å bli frodig.

Foto: Ekaterina Pokrovsky / Ekaterina Pokrovsky

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Det virker som et ugjennomtrengelig og ugjestmildt område, men likevel har det skiftet mellom gresslandskap og tilbake til tørt klima mange ganger, sier David McGee, førsteamanuensis ved MIT.

Hulemalerier og fossiler viser at Sahara har vært en frodig region. Området hadde et rikt plante og dyreliv.

Tidligere analyser av sand fra ørkenen som har som har lagt seg utenfor Afrikas vestkyst, har vist at lagenes tykkelse varierte hvert 100 000 år. Det passet perfekt med tiden mellom hver istid.

– Vi har trodd at istidene har vært årsaken til at Sahara blir grønn eller tørr, men kan nå fortelle en helt annen historie, sier McGee.

Glemte noe viktig

Forskerne hadde glemt å ta høyde for at havet var surere i enkelte perioder. Det tæret mer på deler av lagene. McGee og kollegene har brukt nye metoder og funnet at Sahara blir grønn fem ganger så ofte som man opprinnelige trodde.

– Dette er spennende. Nå har vi data som virkelig er pålitelige, sier Anna Nele Meckler, forsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning som har jobbet med lignende studier.

African oasis on Sahara

Sahara blir grønt og tørt med drøyt tjue tusen års mellomrom ifølge nye funn.

Foto: Colourbox

Årsaken til at Sahara blir grønn, er en økning i monsunregnet i området. Fuktigheten i området øker når den nordlig halvkule får mer solenergi om somrene.

Nå er somrene på sitt kaldeste hos oss i nord, men om snaue 10 000 år vil somrene være på sitt varmeste.

LES OGSÅ: Noe er i ferd med å skje med Norge

Årsaken til dette er kjempekompleks og handler om at jorda vingler som snurrebass.

I dag er det den sørlig halvkula som er nærmest sola om sommeren, men om rundt ti årtusener har jordas akse vinglet rundt slik at vi i nord er så nærme sola vi kan komme.

Forskjellen på om vi er nærmest eller lengst unna på banen rundt sola utgjør rundt sju prosent solstråling. Overraskende nok er det som skal til for å gjøre Sahara frodigere, mer solenergi om sommeren.

Animasjon som viser jordas vingling.

Kan endre synet på menneskevandringer

Når solinnstrålingen øker, blir landet varmet opp i enda større grad enn vanlig. Varm luft stiger og fuktig havluft strømmer inn over landmassene og faller ned som regn. Når den økte solinnstråling om sommeren over tid flytter seg fra sør til nord, flytter områdene med monsun etter. Det gir regn i Sahara.

Anne Meckler er ikke overrasket over Saharas raske syklus. Hun har selv sett et lignende mønster i analyser av dryppsteiner på Borneo.

– Det som er spennende er at vi ser at istidene ikke ser ut til å ha påvirket klimaet i områdene rundt ekvator noe særlig, sier Anna.

Meckler tror funnet kan få konsekvenser for mye annen forskning i flere ulike felt.

– Det forandrer tolkningen av andre studier som har brukt de gamle dataene. Og man må gå tilbake og se om de fortsatt holder mål. F.eks. hvordan klimaet påvirket menneskets vandring ut av Afrika, sier Meckler.

Men det er ikke sikkert at Sahara blir grønnere med det første.

The praying Egyptian at a pyramid in Giza, Egypt

Grunnlaget for den menneskelige sivilisasjonen startet for 10 -12 000 år siden i en mye fuktigere periode enn i dag som passer med den nye teorien. Pyramidene ble bygd for 3500 år siden da Sahara var på vei mot sin tørreste periode.

Foto: Labunskiy K. / Labunskiy K.

Kan vi kludre det til?

Dersom de ny funnene som ble publisert i Science Advances blir bekreftet, betyr det at Sahara på er på vei ut av sin tørre periode. Området vil bli frodigere over de neste årtusenene hvis naturen får gå sin gang. Men der er løpet allerede kjørt, mener forskeren i Bergen.

– Det er vanskelig å si hva som vil skje med Sahara på grunn av menneskeskapte klimaendringer. Men jeg er ganske sikker på tjuetusenårs-syklusen ikke vil gå sin vanlige gang, sier Meckler.

Kilder: MIT News, Nature.com, PHL, Wikipedia 1, 2, Live Science