Mange store befolkningsstudier viser at en del mennesker som drikker moderate mengder alkohol, har mindre risiko for å få blant annet hjerte-karsykdom. Riktignok stemmer det at det en en påviselig og målbar effekt av å drikke moderate mengder alkohol, men effekten gjelder ikke alle de som har deltatt i undersøkelsen. Derfor kan det meget lett bli feil når enkelte bruker disse alkoholstudiene som grunnlag for å gi generelle helseråd til hele befolkningen.
Morten Grønbæk
En rekke studier fra Danmark viser at middelaldrende menn og kvinner som drikker små mengder vin, har mindre risiko for å få flere alvorlige sykdommer. Seniorforsker Morten Grønbæk, Institut for Sygdomsforebyggelse ved Kommunehospitalet i København, trekker de samme konklusjonene både når det gjelder hjerneslag, blodpropp, lungekreft og strupekreft. Faktisk viser en undersøkelse at avholdsfolk har dobbelt så høy risiko for å få hjerte-karsykdom som de middelaldrende vindrikkerne.
-Spørsmålet er så, om det er stoffer i vinen eller om det er sider ved det å være vindrikker som har en gunstig effekt, sier Grønbæk, som i den senere tid har gjort oppfølgingsundersøkelser som blant annet tyder på at vindrikkerne har et sunnere kosthold enn både avholdsfolk og de som foretrekker øl og brennevin.
Grønbæk mener likevel at hans funn viser en sterk sammenheng mellom moderat vinforbruk og reduserte sykdomsrisiko, og at et sunt kosthold blant vindrikerne neppe er hele forklaringen på denne sammenhengen.
-Det er viktig å ha i bakhodet at vindrikkere i svært mange tilfeller har bedre økonomi, høyere utdannelse, pluss en del andre trekk som gjør at de i utgangspunktet lever lengre enn andre grupper i befolkningen. Det mener Steinar Westin, almenlege og professor i samnfunnsmedisinske fag ved NTNU. Selv om forskere bak slike store befolkningsundersøkelser bruker teknikker som kan korrigere for disse fenomenene, mener Westin at man aldri kan sikre seg helt mot de bakenforliggende årsakene.
Ellers peker Westin på at mange av oss kanskje burde bli flinkere til å sette større pris på et godt måltid med et godt glass vin i seg selv, framfor å la unyanserte meldinger om hva som er sunt og usunt styre livet vårt.
Heller ikke Morten Grønbæk vil foreskrive rødvin på resept- på tross av sine funn. -De fleste mennesker ligger allerede på et forbruksnivå som er høyt nok til å kunne oppnå de helseeffektene jeg har vist i mine undersøkelser. For mange mennesker dreier det seg om å forsøke å drikke mindre framfor å drikke mer.