Den tyngste stjerna vi har sett

R136a1 er 265 ganger så massiv som sola.

Most Massive Star
Foto: P. Crowther/C.J. Evans / Ap

Du trodde sola var svær? I en av nabogalaksene vår, Den store magellanske skya , har astronomene nå oppdaga stjerneklynga RMC 136a. I den klynga ligger stjerna R136a1 som er 265 ganger så massiv som sola.

10 millioner ganger så lyssterk

– Hadde den vært i vårt solsystem ville den ha skint like mye sterkere enn vår sol som vår sol skinner sterkere enn fullmånen, sier Professor Paul Crowther fra Sheffield University i England til BBC .

Forskerne regner med at den enorme stjerna er 10 millioner ganger så lyssterk som sola.

165 000 lysår unna

Den store magellanske skya er den tredje nærmeste galaksen til Melkeveien , og ligger rundt 165 000 lysår unna. Den er bare en tiendedel så stor som vår galakse, men huser altså en stjerne som er mer massiv enn noe vi har sett før.

BRITAIN MOST MASSIVE STAR

Helt til høyre ser vi R136a1, zooma inn fra ei stjernetåke 165 000 lysår unna.

Foto: Ap

For å oppdage den gigantiske stjerna brukte Crowther og hans kolleger ESO s Very Large Telescope, og tidligere innsamla informasjon fra NASA og ESA sitt Hubble-teleskop .

Ikke særlig gamle

Olivier Schnurr forteller til ESO at dette funnet bekrefter astronomenes hypotese om at det er en grense for hvor store stjerner kan bli. Men oppdagelsen av R136a1 har gjort at de nå vet at denne grensa ligger høyere enn de tidligere hadde trodd.

Crowther stiller spørsmål om det finnes noe sted i universet med nok gass og støv til å lage enda større stjerner.

Selv om disse voldsomme stjernene er større en noen planet, lever de atskillig kortere. Crowther forteller at planeter bruker lenger tid på å skapes enn disse stjernene bruker på å leve og dø, R136a1 er bare 1,7 millioner år gammel - bare barnet i astronomisk målestokk.

Han tror uansett det er meget usannsynlig at noen planeter kan gå i bane rundt en så svær og sterk stjerne.

Den nyoppdaga stjerna er i godt selskap. I Tarantelltåka er det rundt 100 000 andre stjerner, fire av dem var over 150 ganger så stor som sola da de ble født.

– Noe av det viktigste med denne oppdagelsa er at vi nå vet at det sannsynligvis har vært langt flere av disse massive stjernene i universet på et tidligere tidspunkt, konkluderer Crowther.