Anthrax
Anthrax har aldri vært brukt aktivt i krig, men har ligget der som en alvorlig trussel. Egentlig er miltbrann en dyresykdom. Den kan smitte mellom dyr og fra dyr til mennesker, men ikke mellom mennesker. Det er militær forskning som har gjort denne bakterien til et farlig våpen, og det dukket opp under den første verdenskrig.
Baron med anthrax
I januar 1917 ble den svenske baron Carl Otto von Rosen arrestert uten pass av lensmannen i Karasjok. I bagasjen hans fant lensmannen sukkerbiter som gjemte små glassampuller. Innholdet var anthrax.
Den svenske baronen viste seg å være i tysk tjeneste som spion og sabotør, og hensikten hans var å uskadeliggjøre kjørerein og hester for å hindre transport av materiell over Finnmarksvidda til russiske områder.
Funnet i Trondheim
For noen år siden ble sukkerbitene og glassampullene fra Karasjok funnet igjen i Politimuseet i Trondheim. Forsvarets mikrobiologiske laboratorium sørget for at innholdet ble testet av spesialister i Porton Down i England, og det viste seg at bakteriene var i live etter mer enn 80 år.
Anthrax er en bakterie som har den egenskapen at den danner sporer, og det er disse sporene som bringer smitten videre.
Britiske forsøk
For få år siden ble det frigitt en film som hadde vært hemmeligstemplet siden den andre verdenskrig. Filmen sjokkerte mange. Den viser hvordan britene i 1942 testet ut anthrax på et øde sted i Skotland. I testen brukte de sauer som ble bundet i ei rekke og tilført anthrax. Etter to dager døde de fleste dyrene av miltbrann.
Britene skal ha avsluttet sine forsøk med biologiske våpen på 1950-tallet, og senere gjorde amerikanerne det samme.
Brutt avtale
I 1972 kom FNs biologivåpenkonvensjon i stand. Den ble etter hvert også undertegnet av Sovjetunionen. Det ble sett på som et viktig skritt i nedrustningsarbeidet. Forhåpentligvis var man kvitt den biologiske våpentrusselen. Men slik gikk det ikke, for Sovjetunionen fortsatte sin forskning på slike våpen i all hemmelighet. Det bekreftes av avhopperen dr. Ken Alibek, som var nestleder i det sovjetiske biologivåpenprogrammet. Innsatsen på dette området ble tvert imot intensivert i årene fram mot Sovjetunionens sammenbrudd, forteller Alibek. I dag lever Ken Alibek i eksil i USA.
Ute av kontroll
I 1979 skjedde det dessuten en ulykke ved de hemmelige våpnelaboratoriene i Sverdlovsk. Der mistet man kontrollen over anthraxbakteriene. Partikkelfilteret i en ventilasjonskanal hadde gått tett og ble fjernet. Ulykken skjedde da man glemte å sette inn et nytt filter. Resultatet var at 96 personer ble smittet. Av dem døde 66 av miltbrann. Hva som har skjedd med disse våpenlaboratoriene etter Sovjetunionens fall, er uklart.
Saddam har anthrax
Det man vet er at Saddam Hussein har produsert store mengder anthrax. Det har vestlig etterretning klarlagt, og under Gulfkrigen var dette en trussel. Men både for militære og terrorister kreves det avansert teknologi for å bruke anthrax som våpen i stor skala.
Jon Hagen,
Schrödingers katt torsdag 18. oktober kl. 19.30