Hopp til innhold

Menneskeskapt krater fotografert i verdensrommet

Denne uken ble det funnet et menneskeskapt krater etter at romsonden Deep Impact i 2005 gjorde en vellykket styrtlanding på kometen Tempel 1.

Tempel 1 krater

Til venstre ser vi Tempel 1 i 2005, før Deep Impact traff. Til høyre er det nye bildet fra Stardust, de gule pilene viser det 150 meter store krateret.

Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

– Det et seks år siden romsonden Deep Impact sendte et prosjektil ned på kometen Tempel 1, og nå kan vi se at det er kommet et 150 meter stort krater med en topp i midten som følger av dette, forteller en entusiastisk professor for teoretisk astrofysikk, Kåre Aksnes til NRK.no.

Bildene som ankom jorden natt til onsdag viser at det er mye løsere materiale på kometen enn man først trodde, og at kometen er langt mer porøs enn tidligere antatt.

Mye av partikkelstøvet som ble blåst opp har falt tilbake til kratrene, noe som tyder på at kometen har en skjørere kjerne enn forskerne har trodd.

– 100 prosent vellykket

– Dette oppdraget var 100 prosent vellykket. Vi så en masse som vi ikke forventet oss, og vi prøver hardt å finne ut hva Tempel 1 prøver å fortelle oss, sier Joe Veverka, forsker for Stardust-NExT.

Dette er den første gangen en komet har blitt fotografert på nært hold to ganger. Dermed har forskerne fått muligheten til å observere forandringene kometens overflate har gjennomgått i løpet av de seks årene som har gått mellom bildene ble tatt.

Stardust har tilbakelagt 5,6 milliarder kilometer siden den startet ferden sin i februar 1999, men får likevel ikke fred med det første.

– Vi kommer ikke til å hente ned sonden før forskergruppa har fått all den informasjonen den trenger, sier prosjektleder i Stardust-NExT Tim Larson på NASAs hjemmesider.

Se TV-innslag om den høytflyvende fotoseansen her: