Menneskeskapt krater fotografert i verdensrommet

Denne uken ble det funnet et menneskeskapt krater etter at romsonden Deep Impact i 2005 gjorde en vellykket styrtlanding på kometen Tempel 1.

Tempel 1 krater

Til venstre ser vi Tempel 1 i 2005, før Deep Impact traff. Til høyre er det nye bildet fra Stardust, de gule pilene viser det 150 meter store krateret.

Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

– Det et seks år siden romsonden Deep Impact sendte et prosjektil ned på kometen Tempel 1, og nå kan vi se at det er kommet et 150 meter stort krater med en topp i midten som følger av dette, forteller en entusiastisk professor for teoretisk astrofysikk, Kåre Aksnes til NRK.no.

Bildene som ankom jorden natt til onsdag viser at det er mye løsere materiale på kometen enn man først trodde, og at kometen er langt mer porøs enn tidligere antatt.

Mye av partikkelstøvet som ble blåst opp har falt tilbake til kratrene, noe som tyder på at kometen har en skjørere kjerne enn forskerne har trodd.

– 100 prosent vellykket

– Dette oppdraget var 100 prosent vellykket. Vi så en masse som vi ikke forventet oss, og vi prøver hardt å finne ut hva Tempel 1 prøver å fortelle oss, sier Joe Veverka, forsker for Stardust-NExT.

Dette er den første gangen en komet har blitt fotografert på nært hold to ganger. Dermed har forskerne fått muligheten til å observere forandringene kometens overflate har gjennomgått i løpet av de seks årene som har gått mellom bildene ble tatt.

Stardust har tilbakelagt 5,6 milliarder kilometer siden den startet ferden sin i februar 1999, men får likevel ikke fred med det første.

– Vi kommer ikke til å hente ned sonden før forskergruppa har fått all den informasjonen den trenger, sier prosjektleder i Stardust-NExT Tim Larson på NASAs hjemmesider.

Se TV-innslag om den høytflyvende fotoseansen her:

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)