Unik oppdagelse i verdensrommet

NASA Kepler-teleskop har oppdaget et planetsystem 2000 lysår unna jorden som kan hjelpe forskerne til å forstå mer av hvordan vårt eget solsystem ble dannet.

kepler-11

Astronomer har for første gang oppdaget et annet solsystem som har mer enn én planet i bane rundt stjernen.

Foto: NASA

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dvergstjernen Kepler-11 er den mest komplette stjernen astronomer har oppdaget som har mer enn én planet i bane rundt seg, skriver NASA på sine hjemmesider.

Den sol-lignende stjernen ligger 2000 lysår unna jorden, og har hele seks planeter kretsende rundt seg i bane. Fem av disse er nærmere Kepler-11 enn vår nærmeste planet, Merkur, er til solen.

Les også: Nå skal 13 000 antenner søke etter utenomjordisk liv

Første av sitt slag

kepler 11

Slik ser Kepler-11s planetsystem ut i forhold til vårt eget. Alle planetene ville gått innenfor Merkur og Venus hvis vi flytter banene over til vårt eget solsystem.

Foto: NASA

– Dette planetsystemet er fantastisk. Det er utrolig kompakt og flatt, og et overraskende stort antall store planeter som kretser nært solen. Vi visste ikke en gang at slike systemer kunne eksistere, sier planetforsker Jack Lissauser ved NASAs forskningssenter.

I og med at dette er det første planetsystemet av sitt slag som astronomene har oppdaget utenom vårt eget solsystem, er det umulig å fastslå for forskerne om det er normalt eller unormalt for stjerner å ha flere planeter i bane rundt seg.

Les også: Følg kosmonautenes risikofylte oppdrag i rommet direkte

Kan gi ny kunnskap

– Vi har veldig detaljert kunnskap om vårt eget planetsystem, men vi har også begrensninger i og med at vi bare har kjennskap til ett eksempel. Kanskje får vi vite mer ved hjelp av dette nye solsystemet – er vi bare ett av mange lignende solsystemer, eller er vi unike?, spør astronomiprofessor Eric Ford i siste utgave av Nature.

Alle de seks planetene har to til 13 ganger jordens masse, men ser ut til å for det meste bestå av stein og gass. De fem innerste planetene går rundt stjernen Kepler-11 på mellom 10 og 47 dager, mens den ytterste planeten bruker 118 dager rundt.

Les også: – Verdens fysikere tar feil

Til sammenligning bruker Merkur, den minste og innerste planeten i vårt solsystem, 88 dager rundt solen.

Leter etter levelige planeter

Akkurat som i vårt system, ligger alle planetene i det nyoppdagede solsystemet omtrent på nivå med hverandre. Ford sier at det derfor kan tyde på at planeter oppstår i en sky av gass og støv som kretser rundt en stjerne, og deretter beholder støvskyens opprinnelige bane.

Les også: Her kommer asteroidestøv

Romteleskopet Kepler skal foreløpig fortsette sin leting etter jord-lignende planeter og solsystemer frem til november 2012. Ettersom forskerne oppdager nye planeter når skyggene deres passerer foran en stjerne, utelukker ikke professoren at Kepler-11 har flere enn seks planeter på lur.

– Vi er bare så vidt i gang. Det er enklest å finne de planetene som kretser nærmest stjernen, så muligheten er stor for at Kepler-11-systemet har enda flere planeter, forklarer Ford.