Hopp til innhold

Maxstyrke mot MS

I årevis er de blitt bedt om å ta det rolig, men nå er hardtrening er den nye resepten som skal holde MS-pasienter unna rullestolen.

Jan Helgerud
Foto: NRK

Forskere ved NTNU anbefaler maxstyrke og kondisjonstrening til MS-pasienter. De mener disse treningsformene kan hjelpe dem til å holde seg friske og rørlige lenger.

8000 nordmenn har sykdommen MS, Multippel sklerose (MS). Til nå har hvile vært det beste rådet legene har kunnet gi, men nå snur forskere fra NTNU det hele på hodet. De mener trening er en bedre behandlingsform for denne pasientgruppa.

Som toppidrettsutøvere

- Å kunne gå tur med hunden min betyr veldig mye for meg. Jeg håper at dette forskningsprosjektet kan hjelpe meg til å beholde ganglaget så lenge som mulig, sier Inger Ølberg som har hatt MS i åtte år.

Tidligere har hun fått høre at hun skal ta det med ro, men nå er det trening a'la toppidrettsutøverne med tunge vekter, få repetisjoner og knallhard kondisjonstrening som skal hjelpe henne å nå målet.

Bedrer nervesignalene

De to professorene i medisin Jan Hoff og Jan Helgerud ved NTNU, har tidligere trent toppidrettsfolk som Marit Bjørgen. Nå har de tatt med seg treningsprinsippene til MS-senteret i Hakadal. I tre uker har 15 pasienter ved senteret trent etter programmet for å se effekten det har på en så alvorlig syk gruppe.

Halvparten av dem har fått bryne seg på maxstyrke, mens resten har trent kondisjon.

- Etter en måned så vi en klar forbedring i oksygenopptaket hos pasientene i tillegg til 20 - 40 prosent økning av styrken i beina.

Forskerne tror en viktig årsak til forbedringen i styrke er at treningen gir bedre nervesignaler inn mot muskelen. Signalet går rett og slett fortere fordi myelinet, eller isolasjonen rundt nervebanene, styrkes når pasientene gjennomfører harde styrkeøkter.

Stagnerer sykdommen

Jan Hoff

Professor Jan Hoff

Foto: NRK

- Dette mener vi er med på å stangere sykdommen i en periode og holde dem lengst mulig unna rullestolen, sier professor i medisin ved NTNU, Jan Hoff.

Han påpeker at pasientene ikke blir kvitt MS-en, men at treningen kan påvirke sykdomsforløpet.

Flere pasientgrupper

Forskerne ved NTNU ser nå for seg at de kan bruke denne type trening på flere pasientgrupper som har problemer med sentralnervesystemet. De mener at også for eksempel Parkinson-pasienter vil ha nytte av samme typen opplegg.

- Men ikke minst anbefaler vi denne type trening til den vanlige mannen i gata, sier Hoff som mener et par effektive økter hver uke ville gjort underverker for den norske folkehelsa.

SJEKK: Professornes treningsråd

SE: Setter MS-pasienter i hardtrening

Inger Ølberg og Jan Helgerud

Inger Ølberg blir heiet fram av Jan Helgerud under testene.

Foto: NRK