Hopp til innhold

Genene for høyde avslørt

Genene som styrer seks centimeter av et menneskes kroppshøyde er nå avslørt. Og flere kommer stadig til.

Bao Xishun og kona
Foto: STR / AFP

I fjor fant forskerene det første ”høydegenet”, men genets betydningen for kroppshøyden var ikke mer enn en halv centimeter. Med de nye funnene, har de nå kartlagt gener som styrer en høydeforskjellen på seks centimeter. Høyden bestemmes 90 prosent av genene våre, og forskerene antar at det er ca 100 gener som påvirker forskjellen på hvor høyt eller hvor lavt vi skal rage over bakken.

Unormal vekst

- Antallet gener, og den store variasjonen, viser at høyden ikke bare skyldes lengden på bein, men en stor og viktig biologisk prosess, sier Dr. Tim Frayling fra Peninsula Medical School i Exeter til tidsskriftet Nature Genetics .

- Ved å identifisere disse genene, kan vi også forstå prosessene som fører til unormal vekst. Ikke bare i høyden, men også unormal vekst i for eksempel en kreftsvulst, mener han.

Viktig mot sjukdommer

Dr. Frayling og professor Mark McCarthy fra universitetet i Oxford, har brukt genprøver fra 30.000 mennesker i arbeidet. Om lag halvparten av genene som nå er identifisert, er relativt ukjente, og flere av dem ser ut til å fungere overraskende eller uforutsigbart. Utfordringen nå er å forstå hvordan de påvirker kroppens vekst, noe som kan åpne for muligheten til å behandle en lang rekke sjukdommer.

Bao Xishun

Bao Xishun og hans kone Xia.

Foto: JASON LEE / REUTERS