Hopp til innhold

Intensiverer jakten på utenomjordisk liv

Mandag lanserte Stephen Hawking det største søket noen gang etter utenomjordisk liv. Nå håper forskerne på å finne svaret i vår levetid.

Melkeveien

DYPDYKK: Prosjektet skal blant annet undersøke sentrum av Melkeveien.

Foto: Ap

Stephen Hawking

Professor Stephen Hawking.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

– I et uendelig univers må det finnes former for liv. Et sted i kosmos følger intelligent liv kanskje med, sa Hawking under lanseringen av prosjektet, med navnet «the Breakthrough Listen ».

Ved å skanne himmelen med noen av verden største teleskoper gjennom ti år, skal forskere nå søke lenger inn i universet enn de noen gang har gjort tidligere.

Med 100 millioner dollar skal forskerne undersøke én million av de nærmeste stjernene, sentrum av Melkeveien og de hundre nærmeste galaksene. Håpet er å finne radiostråling og lasersignaler, nemlig tegn til annet liv.

– Det er på tide å forplikte seg til å finne svaret og til å søke etter liv utenfor Jorden. Vi må vite, sa en engasjert Hawking.

Hundre ganger raskere

Yuri Milner

Entreprenør og grunnlegger av prosjektet, Yuri Milner.

Foto: Paul Sakuma / Ap

Det er en rekke punkter som skiller søket fra tidligere, liknende prosjekter. Med et program som er 50 ganger mer følsomt skal et ti ganger så stort område av himmelen gjennomgås.

I tillegg vil programmet skanne minst fem ganger mer av radiospekteret hundre ganger raskere enn før, og det skal søkes dypere og brede etter optiske lasersignaler.

Ifølge den russiske entreprenøren Yuri Milner, som står bak prosjektet, er det det mest omfattende søkeprogrammet noensinne.

– Prosjektet tar jakten på intelligent liv i universet til et helt nytt nivå, sa Milner under lanseringen.

Entreprenøren mener himmelskanningen samler inn mer data på én dag enn hva som er gjort i løpet av ett år ved tidligere søk. Teleskopene vil kunne oppdage signaler fra liknende teknologi sendt fra sentrum av Melkeveien.

– Små sjanser for suksess

Selv om prosjektet er det første i så stor skala advarer også forskere mot for høye forhåpninger.

– Sjansene for suksess er små. Men utbytte vil være enormt, sa den britiske statsastronomen og en av lederne for prosjektet, Martin Rees.

Likevel mener han at masseidentifiseringen øker sjansen for å finne liv betydelig.

– Er det liv der ute? Det kan vi ikke gi et svar på nå, men prosjektet gir en større sjanse for at det kan bli besvart i vår levetid, sa Rees, som mener det kan skje allerede innen 2040.

Prosjektet ble presentert nøyaktig 46 år etter den første månelandingen.