Mystisk hodeskalle sår tvil om «oppdagelsen» av Australia

James Cook er kjent som den første europeer som nådde Australias østkyst – nå har hodeskallefunn fått ekspertene til å lure.

Captain James Cook (1728-1779)

James Cook tilrettela med sine oppdagelsesferder for europeiske bosettinger i Australia. Men var han den første europeeren på østkysten?

Foto: National Maritime Museum

Hodeskallen til det som en gang var en hvit mann ble i 2011 funnet nord i New South Wales i Australia.

Politiet forberedte seg på drapsetterforsking, men DNA-undersøkelser og karbondatering avslørte at mysteriet var av en annen karakter enn de først hadde trodd.

Hodeskallens eier ble sannsynligvis født rundt år 1650, 120 år før britiske James Cook nådde Australias sørøstkyst.

Den første flåten

Den første europeeren som kom til Australia skal ha vært Willem Janszoon – han gikk i land ved Pennefather-elva på nordkysten i 1606.

Janszoon og andre hollendere kartla store deler av landets nord- og vestkyst, men gjorde aldri noe forsøk på å starte bosettinger.

Dermed ble det James Cook, som gikk i land i Botany-bukta i dagens Sydney i 1770, som i mange europeeres øyne fikk æren av å «oppdage» Australia.

Cook kartla østkysten, og ti år senere sendte Storbritannia «Den første flåten» – 11 skip med nybyggere, hovedsakelig fanger.

Trodde den var ny

Skull

At hodeskallen tilhørte en hvit mann er det ingen tvil om. Men når levde han?

Foto: Australian National University

En gammel hodeskalle ville i seg selv ikke fått mye oppmerksomhet, men mannen som hodet en gang tilhørte var hvit.

– Vi gikk ut fra at det var en forholdsvis ny hodeskalle. Men da vi forsto hvor gammel den faktisk var begynte vi å ane at dette var spennende, forteller Stewart Fallon, mannen som karbondaterte skallen, til Physorg.

Han forklarer at det er 80 prosent sjanse for at vedkommende var født rundt 1650 og døde før 1700. Det skal være 20 prosent sjanse for at personen var født på slutten av 1700-tallet og døde på starten av 1800-tallet.

– Kan være fantastisk

Arkeolog Adam Ford synes vi skal vente litt med å omskrive historien om europeiske bosettinger i Australia.

– Det faktum at hodeskallen er i god stand og ble funnet uten kropp, kan tyde på at den kommer fra noens samling. Det var vanlig å samle på hodeskaller på 1800-tallet, sier han til Telegraph.

Cassie Mercer, som er redaktør i Australia and New Zealand Inside History, holder dørene for omskriving av historien åpne.

– Dette kan være et fantastisk funn. Det kan gjøre oss i stand til å utforske områder av australsk historie som vi ikke har visst noe om før.