Hopp til innhold

Tysk bombefly hentet opp fra Den engelske kanal

Dornier 17-flyet skal være det siste av sitt slag, og er ifølge ekspertene i eksepsjonelt god stand etter over 70 år på havbunnen.

Britain Raised Bomber

Etter tre uker med utsettelser i redningsarbeidet på grunn av værtrøbbel har bombeflyet kommet seg opp til overflata.

Foto: Gareth Fuller / Ap

26. August 1940 - en drøy måned inn i Slaget om Storbritannia - blir et tysk Dornier 17-fly skutt ned av et britisk Hawker Hurricane like utenfor Englands sørøst-kyst.

Av mannskapet på fire dør to, mens de to andre blir tatt som krigsfanger.

10. juni 2013 - nesten 73 år senere - blir flyet hentet opp fra kanalbunnen. Det er nå, ifølge historikere som har uttalt seg til Daily Mail, det eneste Dornier 17-flyet som eksisterer.

BRITAIN Royal Air Force Museum handout photo shows a formation of German Luftwaffe Dornier 17 bomber in flight

Dornier 17 i aksjon under 2. verdenskrig.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Minner og forsoning

Bombeflyet, som ble kalt flyvende blyant på grunn av den smale kroppen, var et vanlig syn for den britiske befolkninga under den første militærkampanjen som utelukkende ble utkjempa i lufta.

Det ble produsert 2.139 fly av denne typen, og mange av dem ble brukt under Aksemaktenes luftoffensiv. Nå er det altså bare ett igjen, og det har tilbragt drøyt 70 år på 17 meters dyp.

– Berginga av Dornier-flyet er viktig både i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Flyet er en unik overlevende etter Blitzen og Slaget om Storbritannia, sier Peter Dye fra Royal Air Force-museet.

Planen er at flyet skal bli restaurert for så å stilles ut på RAF-museet. Dye sier at det vil bli en stemningsfull og rørende utstilling som vil fokusere på livene som ble tapt både i Luftwaffe og RAF.

– Prosjektet handler om minner og forsoning.

Britain Raised Bomber

Bomberen hadde en toppfart på 410 kilometer i timen, og kunne frakte et tonn med bomber.

Foto: Gareth Fuller / Ap

– Uvurderlig

Restaureringsarbeidet kan bli lettere enn forventa, selv om flyet er prega av et liv under vann er det i det store og hele intakt.

– Flyet er helt, og derfor uvurderlig fra en historikers perspektiv, sier Chris Goss, som har skrevet flere bøker om Luftwaffe, til Daily Mail.

I tillegg til Luftwaffe brukte også det finske, spanske og jugoslavske flyvåpenet Dornier 17. Finnene brukte det helt til 1952, da siste fly ble pensjonert.

BRITAIN Royal Air Force Museum handout photo shows a World War Two-era German aircraft being raised by a salvage crew off the coast of Deal, southeast England

Dette flyet har begynt på foreløpig siste etappe av sin reise, som ender på RAF-museet i London.

Foto: HANDOUT / Reuters