De første europeiske bosetterne i Amerika spiste hverandre

Nyoppdaga skjelett viser at nybyggerne i Jamestown måtte ty til kannibalisme for å komme seg gjennom hungersnøden i 1609-1610.

De nye funnene om kanibalisme i Jamestown i 1610, ble presentert ved Smithsonian Institute denne uka

Rekonstruksjonen viser hvordan 14 år gamle 'Jane' kan ha sett ut.

Foto: SMITHSONIAN INSTITUTE / Reuters

I mai 1607 ble den første permanente britiske bosetninga i Amerika etablert - den fikk navnet Jamestown og ligger i dagens Virginia.

Nå tyder skadene på skjelettet til en 14 år gammel jente på at sult drev nybyggerne til kannibalisme.

Spiste hjerne, tunge og ansikt

Levningene ble funnet ved James Fort, fortet de 104 første kolonistene - utelukkende menn og gutter - bygde i løpet av den første måneden.

– Skjelettskadene indikerer at kroppen har blitt stykka opp og at kjøttet har blitt fjerna, sier rettsmedisiner og antropolog Doug Owsley til BBC.

Han forteller at hodeskallen var merka av mange kutt og hakk, både i panne, tinning og bakhode.

Kuttskadene indikerer at hjerne, tunge og ansiktshud ble fjerna.

– Alt dette ble nok spist. Her var det snakk om intens hungersnød, så alt tilgjengelig kjøtt vil nok ha blitt brukt som mat, sier Owsley, som jobber ved Smithsonian National Museum of Natural History i Washington DC.

Rik og britisk

CANNIBALISM-JAMESTOWN/ Handout shows forensic facial reconstruction produced by StudioEIS based on human remains excavated at the Jamestown Rediscovery Project

En ansiktsrekonstruksjon av hodeskallen har gitt dette resultatet.

Foto: SMITHSONIAN INSTITUTE / Reuters

Skadene på skjelettet viser at skjæringa ikke var gjort av noen fagmann. Det er uklart hva jenta døde av, men forskerne slår fast at hun ble hakket opp svært kort tid etter at døden inntraff.

De vet ellers lite om jenta som døde, men komparative beinprøver viser at hun var av britisk opprinnelse - nærmere bestemt sørkysten av England.

Jane, som hun nå har blitt døpt av forskere, skal også på et tidspunkt ha hatt et næringsrikt kosthold bestående av mye kjøtt, noe som tyder på at hun var fra en rik familie.

The Starving Time

Etter at Columbus "oppdaga Amerika" i 1492 tok det 115 år før européerne fikk etablert Jamestown som den første permanente bosetninga.

Men det var bare så vidt at innbyggerene i Jamestown klarte seg gjennom de første årene - The Starving Time (den store hungersnøden) trua vinteren 1609-1610 med å ta knekken på hele Jamestown.

I juni 1609 ankom deler av en flåte Jamestown med nye forsyninger og flere kolonister. Problemet var bare at forsyningene var få og kolonistene mange - på dette tidspunktet 300.

Nybyggerne hadde tidligere fått hjelp fra Powhatan-indianerene som holdt til i samme område, men matmangelen gjorde forholdet langt mer betent.

I oktober gikk Powhatan-indianerene til angrep på bosetninga, og beleira James Fort - noe som førte til enda verre matmangel.

De spiste hester, hunder, katter, rotter mus og slanger - til slutt spiste noen til og med læret på skoen sine.

Da kolonien ble redda fra total undergang av Lord De La Warr - som siden ga navn til delstaten Delaware - hadde bare 60 av 300 kolonister overlevd vinteren.

– Drepte sin gravide kone

Sannsynligvis var det denne vinteren Jane ble spist av sine medkolonister, flere skriftlige kilder har i klartekst fortalt om kannibalisme:

– De gjorde hva som helst for å holde liv i seg selv, de gravde blant annet opp lik for å spise dem, skrev George Percy, president i Jamestown under hungersnøden, ifølge New York Times.

– En mann drepte sin gravide kone, salta henne, og spiste henne. Han ble henretta, vel fortjent. Om hun hadde smakt bedre stekt, kokt eller grilla vet jeg ikke, men en rett som salta kone har jeg aldri hørt om, skriver kaptein John Smith - i populærkulturen særlig kjent for sitt møte med Pocahontas - ifølge AP.

Historikere har derimot ikke latt seg overbevise av dette.

– Nå har vi veldig tydelige bevis på at det faktisk har skjedd, sier Owsley.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.