Hopp til innhold

Her er Facebook-kartet

Facebook-ansatt lager verdenskart av digitale vennskap.

Facebook-bilde

Sånn kan Facebook-statistikk også se ut.

Foto: Paul Butler

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Statistikk blir sjelden forbundet med noe utprega vakkert. Men plotter du geografiske data på verdens 500 millioner Facebookbrukere og kombinerer det med opplysninger om hvem som er venn med hvem, ser det slett ikke ille ut.

Det er akkurat det Paul Butler i Facebook har gjort, og resultatet ser du øverst i saken. Du kan også se bildet i høy oppløsning her.

– Hver linje representerer et vennskap

Butler har lagd et system der to og to byer vektes på bakgrunn av avstand og antall vennskap dem i mellom. Han har plotta inn linjer mellom byparene basert på vektinga, der flere vennskap betyr lysere farge.

Da det ferdige resultatet dukka opp på Butlers skjerm ble han satt ut av synet.

– Det dukka opp et overraskende detaljert verdenskart. Ikke bare var kontinentene synlig, jeg kunne skjelne flere landegrenser også, skriver han i et notat på Facebook.

Butler er også betatt av symbolikken i bildet.

– Disse linjene representerer ikke kystlinjer, elver eller politiske grenser - de er ekte mellommenneskelige forhold. Hver linje kan representere et vennskap funnet på ferie, et familiemedlem i utlandet, eller en gammel klassekamerat.

Savnes: Russland og Kina

Det er ikke så vanskelig å se hvor Facebook står sterkest. USA og Europa er - ikke overraskende - dekt av lys. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at Indonesia lyser opp Indiahavet.

Russland (med unntak av Moskva) og Kina (med unntak av Hong Kong) glimrer derimot med sitt fravær. For Russlands del kan noe av grunnen være at de mangler kystbosetninga som er med på å bidra til at for eksempel Afrikas og Sør-Amerikas omriss kommer tydelig fram. En annen grunn er utvilsomt at det sosiale nettverket Vkontakte står sterkest der.

Kina har, sammen med blant andre Vietnam og Iran, forbudt Facebook - og bader dermed i mørke.

Visualiserte Facebook-vennskap tydeliggjør at Australia ikke akkurat er jevnt befolka. Perth ser ut som ei øy for seg selv, mens sørøst-kysten til forveksling ligner på et Japan som er flytta sørover.

Europa stopper med Polen

Afrika kommer tydelig fram, men det er langs kysten Facebook-aktiviteten først og fremst ligger. Land som Nigeria, Kenya og Sør-Afrika vises godt, mens Afrikas horn ikke ser ut til å eksistere i Facebook-verden.

Sør-Amerika er godt forspent med lyspunkter, selv om innlandet naturlig nok har svære mørke flekker. Lenger nord er øst-USA et eneste svært lys. Vest i landet er det mer glissent, helt til du kommer til Stillehavskysten.

Européere er åpenbart glade i Facebook. Med unntak av nord i Norge, Sverige og Finland er kontinentet mer eller mindre fullt opplyst. Men på grensa mellom Polen og Hviterussland/Ukraina sier det stopp. Kiev og Moskva vises - ellers ser det ut som områder blotta for Facebook-statusoppdateringer.

Bildet har i skrivende stund høsta 1 878 "likes", og kommentarene tyder på at dette fascinerer folk.

Butler presiserer selv at dette bare ikke er et vakkert bilde:

– Det er en bekreftelse på innflytelsen vi har når det gjelder å knytte folk sammen - på tvers av hav og landegrenser.