Hopp til innhold

Falske Facebook-venner kan blakke deg

Dette viruset utgir seg for å være en av Facebook-vennene dine - og kan koste deg dyrt.

Facebook-virus
Foto: Skjermdump

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du i det siste opplevd at noen av Facebook-vennene dine har starta en chat-samtale med deg på engelsk? Da bør du være på vakt - sannsynligheten for at det er et virus som skriver er stor.

Utrivelig overraskelse

Facebook har for lengst passert en halv milliard brukere på verdensbasis, og annenhver nordmann har sin egen profil på det hyperpopulære nettstedet. Dette gjør nettsosialiseringsgiganten til et populært mål for de som lager datavirus - malware - i ulike former.

Det er ikke lenge siden mange av oss opplevde å få Facebook-mail med beskjed om at "I got you a surprise" - overraskelsen var et virus.

Nå har det dukka opp et nytt virus, forkledd som en chat-samtale fra en av dine Facebook-venner.

Facebook-virus

Sånn kan det se ut når viruset forsøker å lokke deg til å klikke på en skummel link.

Foto: Skjermdump

Kan bli dyrt

Viruset starter en samtale med deg for å få deg til å klikke på en link. Telenors sikkerhetstjeneste TSOC forteller at linken tar deg videre til en quiz, og at du etterpå blir bedt om å oppgi telefonnummer.

– Vi har sett denne typen angrep i flere varianter den siste tiden. Det som vanligvis skjer er at brukeren meldes på en meget dyr SMS-tjeneste, vi antar at det er det som skjer i dette tilfellet også.

TSOC forklarer at personen som starter chat-samtalen sannsynligvis er infisert med en trojaner som har som mål å få spredd nevnte link til flest mulig.

Skulle du få en engelskspråklig chat-samtale med oppfordring om å klikke på en link fra en norsk venn, bør du altså tenke deg om både to og tre ganger.

På jakt etter penger

Hvis uhellet først er ute, kan du måtte ty til drastiske tiltak for å rette opp skaden. IT-sikkerhetsansvarlig i NRK, Rune Gjeruldsen, vet hva han ville gjort.

– Jeg hadde reinstallert hele maskina. Trojanerne åpner maskina og er på jakt etter én ting - penger. De sporer for eksempel opp engangskoder, brukernavn og passord til nettbank og kredittkortnummer.

Det er likevel et knippe forholdsregler man kan ta, selv om den eneste som er 100% sikker er å la være å bruke internett - noe som er uaktuelt for de fleste.

– Sørg for at applikasjoner og operativsystem er oppdatert til siste versjon. Bruk brannmur og et fungerende antivirusprogram. Du kommer langt med det, sier Gjeruldsen.

– I tillegg er stort sett alt som virker for godt til å være sant nettopp det - for godt til å være sant.