Hasj kan gi feilkoblinger i hjernen

Hjernen til foster som  blir utsatt for hasjrøyk under graviditeten, kan få varige skader.

 

Foster

Illustrasjonsbilde.

Foto: Barry Pringle

Den rusfremkallende substansen i cannabis, THC, kan føre til feilkoblinger i fosterhjernen. Det har forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm funnet ut. Forskerne har oppdaget en ny gruppe signalstoffer som spiller en uventet viktig rolle når nervecellene i hjernebarken til fostre kobles sammen.

Det nyoppdagete signalstoffet kalles endogene cannabinoider. Stoffet binder seg til reseptorer i fosterets hjerne. Derfra sender det kjemiske beskjeder til nerveceller i nærheten og bidrar dermed til å styre hvordan nervecellene vokser og kobler seg sammen.     

Problemet er at det naturlige molekylet ligner på THC, og forskerne har oppdaget at disse to stoffene binder seg til de samme reseptorene i hjernen. De tror derfor at THC kan forstyrre de normale signalene mellom hjernecellene og dermed føre til feilkoblinger i hjernen.

Gjennom tidligere forskning er det bevist at barn av mødre som har røkt hasj under svangerskapet, er mer utsatt for lærevansker, hyperaktivitet og konsentrasjonsproblemer, enn andre barn.

Studien fra Karolinska Institutet vil nå bli publisert i det vitenskaplige tidsskriftet Science, og forskerne mener den er et viktig skritt på veien til å finne ut både hvordan fosterhjernen utvikles, og hvordan hasjrøyking skader fosteret.