Hopp til innhold

Pugger hele brettet på få sekunder

En sjakkspiller kan huske posisjonene til brikkene på et brett etter å ha sett oppstillingen i bare fem sekunder, forutsatt at brikkene står i en logisk sjakkposisjon.

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin

Tidenes yngste stormester Sergej Karjakin mot vår egen Magnus Carlsen.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Du har kanskje latt deg fascinere av sjakkeksperter som helt uanstrengt ramser opp sjakktrekk og posisjoner til brikker fra flere av partiene i årets VM.

Ylva Østby

Ylva Østby, postdoktor ved Psykologisk institutt, UiO

Foto: NRK

– Det vi husker best henger sammen med våre interesser og våre motiv, sier Ylva Østby til NRK. Hun er postdoktor ved Psykologisk institutt på UiO, og har sammen med Hilde Østby skrevet boken «Å dykke etter sjøhester» - en bok om hukommelse.

– Er du interessert i å spille sjakk, er du også motivert for å kjenne igjen stillinger på brettet. Men det er likevel ikke ensbetydende med at sjakkspillere generelt har bedre hukommelse enn andre.

de Groot-eksperimentet

Dette er funn som er beskrevet etter et forsøk kalt de Groot-eksperimentet. Så lenge brikkene står i logiske sjakkposisjoner, er det enkelt å huske brettet for en sjakkspiller. Men dersom brikkene plasseres tilfeldig, blir det straks vanskeligere. Selv om sjakkspillere også da husker et brett bedre enn folk som ikke spiller sjakk.

– Mye av den forbløffende hukommelsen hos sjakkspillere kan forklares gjennom mange tusen timers opptrening, som gir rike minnenett og en grunnforståelse som gjør at nye trekk og partier lettere fester seg, som om de har lært et språk, et sjakk-språk, sier Østby.

Som en del av forberedelsene til boken sin gjennomførte Ylva og Hilde Østby de Groot-eksperimentet.

Her kan du se tre norske sjakkmestere teste hukommelsen.

Sjakk er mer enn hukommelse

– Det er ikke først og fremst hukommelsen som avgjør om du er en god sjakkspiller, sier Simen Agdestein til NRK. Han er selv stormester og tidligere lærer for Magnus Carlsen.

Agdestein

Simen Agdestein, stormester i sjakk.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Men det har blitt stadig viktigere å huske stillinger og gode trekk på grunn av måten datamaskiner nå brukes i forberedelsene til viktige sjakkmesterskap.

Vi kan dele opp hukommelse i et langtidsminne og et arbeidsminne. Stillinger og trekk kan pugges og lagres da i langtidsminnet. Når Carlsen så sitter og grubler før et trekk, er det arbeidsminnet som jobber.

– Magnus Carlsen har et så godt som fotografisk minne og nyter selvsagt godt av det, sier Agdestein, som selv sliter omtrent som folk flest med egen hukommelse.

– Når jeg likevel er bedre i sjakk enn andre, er det fordi jeg kan skape nye situasjoner der og da. Magnus derimot har begge egenskapene. Han har en formidabel hukommelse og greier hele tiden å skape nye stillinger.