Hopp til innhold

Google-sjef går hardt ut mot Kina

Styreleder i Google, Eric Schmidt, mener Kina er en stor trussel mot internett, og sier landet er det mest sofistikerte og profilerte landet i verden når det gjelder hacking.

GOOGLE-MICROSOFT/

Styreleder i Google, Eric Schmidt, er bekymret for cyberkrigføringen som er en stadig økende trend. Han retter en finger mot Kina, som han mener er den verste av alle land når det gjelder hacking.

Foto: GRACE LIANG / REUTERS

Kritikken mot landet kommer frem i en ny bok som kommer ut senere i år. Det skriver avisa Wall Street Journal, som har fått tilgang til utdrag fra boka med tittelen «The New Digital Age».

I boka skriver Eric Schmidt og Google Ideas-sjef Jared Cohen om hvordan de ser på Kina som en trussel mot internett og utenlandske selskaper.

– Kina driver verdens mest sofistikerte og profilerte hackekampanjer. Landet er også verdens mest aktive og entusiastiske filter for informasjon, skriver de to i boka, ifølge Wall Street Journal.

– Økonomiske og politiske fordeler

Schmidt og Cohen mener Kina er villige til å bruke cyberangrep for å skaffe seg økonomiske og politiske fordeler.

– Forskjellen mellom taktikken til amerikanske og kinesiske selskaper vil gi myndighetene og selskapene i USA en klar ulempe, fordi USA ikke vil velge å gå samme vei når det gjelder digital spionasje, skriver de videre.

Det er bare dager siden New York Times, Wall Street Journal og Washington Post ble hacket av det avisene mener skal ha vært Kina. Førstnevnte avis leide inn sikkerhetseksperter som fant spor av kinsesiske hackere.

 Hong Lei

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei, nekter for at Kina står bak angrepet på New York Times i forrige uke. Likevel mener avisa at de kan bevise at kinesere stod bak.

Foto: Andy Wong / Ap

Disse påstandene ble ikke godt mottatt i Kina.

– De er helt grunnløse, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei.

– Helt klart et problem

Kristian Gjøsteen, førsteamansuensis ved NTNU, sier det er godt dokumentert at kinesiske myndigheter står bak flere cyberangrep.

– Det er veldokumentert at mange datainnbrudd kan spores tilbake til kinesiske myndigheter, blant annet angrep mot Google. Det er helt klart et problem at et diktatur som Kina viser vilje og evne til å gjøre slike ting, sier Gjøsteen til NRK.no.

Han trekker også frem sensuren som Kina har.

– Ved hjelp av sin "kinesiske brannmur" overvåker kinesiske myndigheter innbyggernes internettbruk og sensurerer internett, blant annet ved å sperre nettsider som myndighetene ikke liker.

NRK skriver mandag at Obama har åpnet for at USA kan gjennomføre cyberangrep dersom landet tror de blir utsatt for angrep. Denne informasjonen er egentlig hemmelig, men er lekket i New York Times.