NRK Meny
Normal

Obama åpner for hemmelige amerikanske dataangrep

USA kan nå gjennomføre dataangrep dersom landets myndigheter tror de vil bli utsatt for angrep. Den nye strategien er hemmelig, men har blitt avslørt av New York Times.

USA-AFGANISTAN/ U.S.President Obama addresses joint news conference at the White House in Washington

USAs president Barack Obama kan nå, ifølge New York Times, gi grønt lyst for å utføre dataangrep basert på mistanke.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

USA har allerede et prinsipp om forkjøpsangrep dersom landet blir truet av for eksempel et atomangrep, men nå er det klart at president Barack Obama også gir myndighet til å gjennomføre cybervarianten av dette prinsippet.

Dersom et land eller en gruppering er i ferd med å angripe amerikanske datamaskiner eller nettverk, kan USA angripe selv om det ikke er erklært krig.

Kan titte alle i kortene

Dette kommer frem i en hemmeligstemplet gjennomgang av lovverket.

New York Times siterer lukkede kilder som er involvert i gjennomgangen. Ifølge avisen åpner prinsippet også for at amerikanske agenter kan ransake utenlandske maskiner og nettverk for tegn på at et angrep mot USA er nært forestående.

Kommer det fram slik bevis, så kan ordre om angrep bli gitt.

Som atomvåpen

Et amerikansk dataangrep regnes som så kraftig og omfattende, at det blir sammenlignet med atomangrep.

Den amerikanske avisen skriver at et angrep derfor bare kan bli gitt av presidenten selv.

Internasjonal lov gir et land rett til å angripe dersom det er truet, og USA har nå altså overført dette prinsippet til også gjelde dataangrep.

Er allerede gjennomført

Det er klart at USA allerede har utført minst et dataangrep mot et annet land. I en operasjon som gikk under kodenavnet Olympic Games, ble et atomanlegg i Iran angrepet med blant annet en orm som fikk navnet Stuxnet.

Stuxnet skal blant annet ha ført til at minst 1000 sentrifuger ved et anlegg for anrikning av uran ble ødelagt.

USA og Israel sto for dette angrepet i fellesskap, og lignende angrep mot Iran skal ifølge New York Times fortsette nå også i år.

Kina er den stygge ulven

Det har ikke kommet fram troverdig informasjon om at USA har gjennomført angrep mot Kina til tross for at landet blir pekt ut som versting på området.

Styreformann i Google, Eric Schmidt, skal i en ny bok «The Digital Age», hevde at Kina støtter dataangrep som har politiske og økonomiske motiver. Schmidt mener Kina er en fare for internett.

Kinesiske talsmenn har alltid benektet at landet står bak slike dataangrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt