Hopp til innhold

– New York Times utsatt for hacking

– Kina har angrepet datasystemene til The New York Times i fire måneder, hevder avisen selv. Årsaken er en artikkel om statsminister Wen Jiabao og hans families skjulte formue.

The New York Times

The New York Times i New York

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Kinesiske hackere har infiltrert datasystemene og stjålet passordene til reportere og andre ansatte, skriver The New York Times.

En reporter i avisen, Chris Buckley, er også tvunget til å forlate Kina, to måneder etter at The New York Times skrev en kritisk artikkel om den skjulte formuen til den kinesiske statsministerens familie.

Buckley hadde jobbet som journalist i Kina i tolv år, da han ble nektet arbeidsvisum i 2013.

– Helt grunnløst

 Hong Lei

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei

Foto: Andy Wong / Ap

Kina avviser beskyldningene.

– De er helt grunnløse, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei.

Men avisen holder på sitt. Innleide eksperter har funnet digitale bevis for at kinesiske hackere har brutt seg inn i e-post-kontoen til avisens Shanghai-sjef, David Barboza og The Times' sjef i Sør-Asia, Jim Yardley.

– Det er imidlertid ikke funnet bevis for at noen har hacket seg inn i, lastet ned eller kopiert e-poster som handlet om våre artikler om Wen-familien, sier ansvarlig redaktør for The New York Times, Jill Abramson.

Jill Abramson

Redaktør i The New York Times, Jill Abramson

Foto: HO / Reuters

Hackerne skal ha forsøkt å skjule angrepene ved å trenge inn i datamaskiner på amerikanske universiteter og rette dataangrepene mot avisen via dem, sier eksperter fra Mandiant, sikkerhetsselskapet som The New York Times har engasjert.

– Pinlig

– Saken må være veldig pinlig for antivirusselskapet Symantec som har vært helt blinde, skriver magasinet Forbes. De har verken oppdaget innbruddsforsøkene eller «trojanerne» i systemene.

Symantec står bak antivirussystemet Norton, som blir brukt verden over.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.