Hopp til innhold

– New York Times utsatt for hacking

– Kina har angrepet datasystemene til The New York Times i fire måneder, hevder avisen selv. Årsaken er en artikkel om statsminister Wen Jiabao og hans families skjulte formue.

The New York Times

The New York Times i New York

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Kinesiske hackere har infiltrert datasystemene og stjålet passordene til reportere og andre ansatte, skriver The New York Times.

En reporter i avisen, Chris Buckley, er også tvunget til å forlate Kina, to måneder etter at The New York Times skrev en kritisk artikkel om den skjulte formuen til den kinesiske statsministerens familie.

Buckley hadde jobbet som journalist i Kina i tolv år, da han ble nektet arbeidsvisum i 2013.

– Helt grunnløst

 Hong Lei

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei

Foto: Andy Wong / Ap

Kina avviser beskyldningene.

– De er helt grunnløse, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei.

Men avisen holder på sitt. Innleide eksperter har funnet digitale bevis for at kinesiske hackere har brutt seg inn i e-post-kontoen til avisens Shanghai-sjef, David Barboza og The Times' sjef i Sør-Asia, Jim Yardley.

– Det er imidlertid ikke funnet bevis for at noen har hacket seg inn i, lastet ned eller kopiert e-poster som handlet om våre artikler om Wen-familien, sier ansvarlig redaktør for The New York Times, Jill Abramson.

Jill Abramson

Redaktør i The New York Times, Jill Abramson

Foto: HO / Reuters

Hackerne skal ha forsøkt å skjule angrepene ved å trenge inn i datamaskiner på amerikanske universiteter og rette dataangrepene mot avisen via dem, sier eksperter fra Mandiant, sikkerhetsselskapet som The New York Times har engasjert.

– Pinlig

– Saken må være veldig pinlig for antivirusselskapet Symantec som har vært helt blinde, skriver magasinet Forbes. De har verken oppdaget innbruddsforsøkene eller «trojanerne» i systemene.

Symantec står bak antivirussystemet Norton, som blir brukt verden over.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP