Normal

– New York Times utsatt for hacking

– Kina har angrepet datasystemene til The New York Times i fire måneder, hevder avisen selv. Årsaken er en artikkel om statsminister Wen Jiabao og hans families skjulte formue.

The New York Times

The New York Times i New York

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– Kinesiske hackere har infiltrert datasystemene og stjålet passordene til reportere og andre ansatte, skriver The New York Times.

En reporter i avisen, Chris Buckley, er også tvunget til å forlate Kina, to måneder etter at The New York Times skrev en kritisk artikkel om den skjulte formuen til den kinesiske statsministerens familie.

Buckley hadde jobbet som journalist i Kina i tolv år, da han ble nektet arbeidsvisum i 2013.

– Helt grunnløst

 Hong Lei

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei

Foto: Andy Wong / Ap

Kina avviser beskyldningene.

– De er helt grunnløse, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei.

Men avisen holder på sitt. Innleide eksperter har funnet digitale bevis for at kinesiske hackere har brutt seg inn i e-post-kontoen til avisens Shanghai-sjef, David Barboza og The Times' sjef i Sør-Asia, Jim Yardley.

– Det er imidlertid ikke funnet bevis for at noen har hacket seg inn i, lastet ned eller kopiert e-poster som handlet om våre artikler om Wen-familien, sier ansvarlig redaktør for The New York Times, Jill Abramson.

Jill Abramson

Redaktør i The New York Times, Jill Abramson

Foto: HO / Reuters

Hackerne skal ha forsøkt å skjule angrepene ved å trenge inn i datamaskiner på amerikanske universiteter og rette dataangrepene mot avisen via dem, sier eksperter fra Mandiant, sikkerhetsselskapet som The New York Times har engasjert.

– Pinlig

– Saken må være veldig pinlig for antivirusselskapet Symantec som har vært helt blinde, skriver magasinet Forbes. De har verken oppdaget innbruddsforsøkene eller «trojanerne» i systemene.

Symantec står bak antivirussystemet Norton, som blir brukt verden over.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix