Gibbon på helium synger sopran

Finnes det en grunn til å teste hvordan ape på helium høres ut, bortsett fra den åpenbare humorverdien? Ja, sa japanske forskere, og jammen fikk de ikke rett. Hør den tynne apesangen her.

Gibbon ape

Forskere har undersøkt sangteknikken til gibbonapen med hjelp av helium.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Gibbonapen har en liten hjerne, men synge kan den. Særlig om kveldende høres gibbonsangen i tropiske asiatiske skoger, for eksempel på Borneo, Sumatra og Java. Tonene kan bære mange kilometer.

Les hele saken hos Forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)