Normal

Genmodifiserte virus mot smerte

Glem smertestillende. I framtida kan et virus få slutt på smertene.

Piller
Foto: ScanStockPhoto

Ved å sette bestemte gener rett inn i ryggsøylen kan genmodifiserte virus lindre smerten i opp til tre måneder. Det hevder amerikanske forskere.

Som morfin

Dr. Benjamin Storek ved Mount Sinai School of Medicine  i New York ville se om et virus kunne lindre smerte hos rotter. Han programmerte viruset til å ta med seg et spesielt endorfin-gen inn til nervecellene der de aktiverte reseptorene som lindrer smerte. Disse opiatreseptorene fungerte som morfin for rottene.

- I tre måneder var rottene smertefri, men det er en lang vei å gå før man kan godkjenne denne behandlingen på både rotter og ikke minst mennesker, sier forskeren til  the Proceedings of the National Academy of Sciences .

 

Mange lider

Migrene.
Foto: ScanStockPhoto

Ifølge avisa the Guardian lider 21 prosent av den europeiske befolkningen av langvarig smertetilstander. Bare i Storbritannia har 10 millioner mennesker nedsatt livskvalitet på grunn av slike problemer.

De fleste blir behandlet med smertestillende medisiner, som i mange tilfeller ikke virker. Særlig blant kreftpasienter er dette et problem. Bare halvparten av de kreftsyke får hjelp av smertestillende medisiner. Årsaken er ofte at kroppen et så svekket at den ikke lenger klarer å ta opp medisinene. 

Derfor har altså forskerne utviklet denne nye måten å lindre smerte på, som forøvrig også har fordelen at den gir færre bivirkninger som hallusinasjoner eller trøtthet. 

  

LES: Hele artikkelen i the Guardian