Eldre hjerner er best

Ny forskning slår fast at hjernen blir kvikkere med åra.

Hjerne
Foto: Scan-Foto / Scanpix

Den danske psykologen Lars Larsen fra Aarhus Universitet friskmelder de eldste hjernene i en ny undersøkelse. Ifølge Larsen blir vi mennesker flinkere til å forstå språk med årene, mens evnen vår til å forstå matematiske problem forblir den samme. Det skriver den danske avisa Politiken.

Ny kunnskap

Analysegrunnlaget Larsen har brukt i undersøkelsen er  intelligenstester gjort på amerikanske soldater. Hele 4.300 menn har deltatt i gjentatte tester, første gang som 20-åringer før prøven ble gjentatt når de hadde fylt 40.

Tidligere har forskere trodd at hjernen var på sitt beste mens vi var mellom 18 og 25 år gamle, og at evnene våre til å løse matematiske problem blir dårligere med åra.

Matematikk og språk

Undersøkelsen skal offentliggjøres i tidsskriftet "Intelligence" og viser at endringene i den menneskelige intelligensen er mer kompliserte en man tidligere har trodd. 

Forskerne mener funnene deres viser at vi lærer gjennom hele livet, i alle fall på områder der vi møter stadig nye utfordringer. De peker da spesielt på de språklige ferdighetene, og mener de øker siden vi lærer av alle de oppgaver og opplevelser vi har gjennom livet.   

 

 

 

 

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)