Hopp til innhold

Eksperter: Sjømonster finnes trolig

Vitenskapsfolk mener det er svært sannsynlig at det finnes sjømonster som ikke er oppdaget. Dermed kan det hende ventingen på å få se Loch Ness-monsteret ikke er forgjeves.

Sjømonster, illustrasjonsgrafikk

Eksperter mener det er sannsynlig at det finnes store arter i sjøen som fortsatt ikke offisielt er oppdaget.

Foto: Grafikk: Naturhistorisk museum

Skremmende sjømonster har fra tid til annet blitt observert av sjøfolk gjennom årenes løp, og mytene om slike gigantiske kraker og sjøormer har levd i generasjoner.

– Ikke alle observasjoner kan bortforklares

Nå hevder eksperter at sjømonstere faktisk kan eksistere.

– Det store antallet dokumenterte observasjoner kan ikke bli bortforklart som å være feil eller lureri, sa Dr. Darren Naish som er paleontolog på et møte i Zoological Society of London i går, ifølge Mail Online.

Han mener noen av observasjonene trolig er beskrivelser av møter med hittil ukjente sjødyr.

Nye store arter oppdages fortsatt

Åtte store arter som lever i sjøen har blitt oppdaget i løpet av de siste 20 årene, ifølge The Daily Mail.

– Fordi store sjødyr fortsatt blir oppdaget, som forskjellige hval- og haiarter, er en oppdagelse av en helt ny art plausibel.

Objekt i Seljordsvannet

I 250 år har folk hevdet å ha sett et stort dyr i Seljordvatnet.

Foto: Even Birkeland

Det mest kjente påståtte sjømonsteret er Loch Ness-monsteret i Skottland, men også i Seljordsvatnet i Telemark er det gjort observasjoner av noe som kan være en sjøorm.

Zoologene Edmund Meade-Waldo og Michael Nicoll møtte også på en mystisk sjøorm utenfor kysten av Brasil i 1905.

I 1848 ble en nesten 20 meter lang sjøorm sett av mannskapet på en båt som var på vei til øya St. Helena utenfor Afrika. Observasjonen førte til oppstandelse i avisene i London, og ble bortforklart som å være en kano eller sjøelefant.

Ikke etterkommere etter plesiosaurer

Noen mener dagens antatte sjømonster er etterkommere etter en gruppe langhalsede marine reptiler, plesiosaurer, som levde i sjøen på samme tid som dinosaurene. Men dette blir avvist av forskerne.

– Hvis det finnes prehistoriske dyr som lever i dag, ville det bety at det er noe veldig galt med vår forsåelse av fossiler, sa Dr. Charles Paxton ved University of St. Andrews under gårsdagens møte, skriver Mail Online.

Dr. Paxton står bak møtet i den zoologiske foreningen, som handlet om kryptozoologi, studiet av ikke-påviste dyr. Også han mener det er feil å tro at alle store dyr som lever i sjøen allerede er oppdaget.