Hopp til innhold

Årets begivenhet trues av gråvær

Hvert år er de mange stjerneskuddene og ildkulene fra Perseidene en stor begivenhet på nattehimmelen i august. I år kan været ødelegge for himmelkikkerne.

Perseidene sett over Stonhenge i Sør-England natt til 12. august 2010

Perseidene er en årlig begivenhet for mange amatør-astronomer og andre stjernekikkere. Her er meteorsvermen fotografert over Stonehenge i Storbritannia i 2010.

Foto: KIERAN DOHERTY / Reuters

Meteorsvermen Perseidene er synlig på nattehimmelen hvert år i midten av august, og er den svermen som produserer mest ildkuler av alle de kjente meteorskurene som treffer Jordens atmosfære. I år er høydepunktet ventet mellom 12. og 13. august, melder NASA.

– Stjerneskudd er bittesmå støvkorn som kommer inn i Jordens atmosfære i enorm fart, og som synes som en lysende stripe på himmelen når de bremses så kraftig at de brenner opp, forklarer seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til NRK.no.

Les også: Årets flotteste stjerneskudd

Like lyssterk som Jupiter

Ildkuler skyldes større partikler, og lyser minst like sterkt på himmelen som Jupiter og Venus i de sekundene de synes. Hvis du er tålmodig (og heldig) kan du også se en ildkule på «vanlige» netter, men sjansen er veldig mye større når Jorden passerer gjennom en komethale, slik som i disse dager.

Les også: – Sånn ser et stjerneskudd ut fra verdensrommet

I denne videoen fra NASA forklarer de hva som skjer:

(Kan du ikke se video i artikkelen, finner du den også på Youtube.)

Pål Brekke

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Foto: romsenter.no

Perseidene har fått navnet sitt fordi det ser ut som om de kommer ut av stjernebildet Perseus i nordøst. I realiteten er stjerneskuddene støv fra halen til kometen Swift-Tuttle, som går i bane rundt solen. Hvert år passerer Jorden gjennom denne banen i begynnelsen av august.

Swift-Tuttle er en av de største kometene vi kjenner til i vårt solsystem, med en kometkjerne på rundt 26 km i diameter. Dermed etterlater den seg også en bred hale med mange større meteoroider som har potensial til å produsere ildkuler. Ifølge Pål Brekke er det allerede meldt om flere observasjoner av Perseidene før helgen.

– Høydepunktet er ventet natt til mandag 12. august og natt til tirsdag 13. august like før soloppgang, men allerede nå er det mulig å få med seg stjerneskudd, forteller Brekke.

Les også: Forskere tror Russland-meteoritten har truende «slektninger» i verdensrommet

Meteorsvermen er ventet å være synlig fra midnatt, deretter øker antallet stjerneskudd og ildkuler ut over natten. På det meste kan det komme opptil 100 stjerneskudd i timen, ifølge forskere ved NASA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Perseidene, årlig begivenhet. Camping i Israel

Perseidene er for mange en årlig begivenhet, her har israelere samlet seg i en avsidenliggende camp under Perseidenes besøk i 2012.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Dårlige værutsikter

For å få med deg denne begivenheten er du nødt til å ha en god porsjon tålmodighet, klarvær og mørke omgivelser.

– Du ser nok noe også i byen, men på grunn av gjenskinnet fra alle lysene er det vanskelig å få med seg alt. Hvis du er i Oslo lønner det seg å ta turen til for eksempel Maridalen eller Sørkedalen, råder romforskeren.

Les også: Slik blir meteorittar til

Været er det imidlertid vanskeligere å få gjort noe med. Hvis meteorologenes prognoser slår til, ser det ut til at det bare er Sørlandet og til dels Vestlandet opp til Sogn som får glede av meteorsvermen her til lands.

– Det er størst sannsynligvis for å se noe sør for Oslo, der det er meldt lettskyet vær natt til mandag og tirsdag. Det samme gjelder for deler av Vestlandet natt til tirsdag, forteller statsmeteorolog Pål Evensen til NRK.no.

Les også: Dette kan være en av de største meteorittene Norge har sett

På Østlandet og i Midt-Norge ventes det dessverre nokså mye skyer, mens midnattssolen ødelegger for sikten i de nordlige deler av landet.

Hvis du likevel skulle være så heldig at du ikke bare får med deg meteorsvermen med det blotte øyet, men også knipser et eller flere blinkskudd, tar vi gjerne imot bilder på tips@nrk.no.

perseidene sett fra Israel i 2012

Dette bildet fra 2012 ble tatt i nærheten av den israelske byen Mitzpe Ramon da perseidene passerte 13. august.

Foto: AMIR COHEN / Reuters