– Sånn ser et stjerneskudd ut fra verdensrommet

NASA-astronaut twitra blinkskudd fra den internasjonale romstasjonen.

Stjerneskudd

Ron Garan har twitra aktivt fra verdensrommet de siste månedene - dette bildet gikk ut til følgerne hans på søndag.

Foto: Ron Garan / NASA

Meteorsvermer er ynda motiver for rominteresserte fotografer, men de aller fleste må ta til takke med bakkeperspektiv når fenomenet skal foreviges.

Ron Garan har holdt til på den internasjonale romstasjonen siden april, noe som på søndag ga ham orkesterplass til meteorsvermen Perseidene.

Fra sin posisjon rundt 350 km over grensa mellom Kina og Mongolia fotograferte Garan meteoren, og delte resultatet med sine 65.000 følgere på Twitter sammen med følgende ord:

What a "Shooting Star" looks like #FromSpace. Taken yesterday during Perseids Meteor Shower Thanks @JakeGaran 4 cam.

Ron Garan på Twitter

Hvert år i august

– Meteorsvermen Perseidene dukker opp hvert år i august når Jorda passerer nær banen til kometen Swift-Tuttle, sier Pål Brekke som er seniorrådgiver i Norsk Romsenter.

Han forklarer at årets fenomen visuelt sett har blitt noe ødelagt av at det var fullmåne 13. august, men at meteorene er å se fram til 20. august.

Den årlige meteorsvermen kommer som følge av at Jorda på dette tidspunktet passerer gjennom en strøm av støvpartikler og avfall fra Swift-Tuttle-kometen.

Når kometavfallet treffer atmosfæren i hastigheter opp mot 250.000 km/t, brenner det opp, og vises som lysende meteorer på himmelen.