Her er Norges mest bievennlige hage!

Vi har kåret vinneren i Biesommer-konkurransen. Norges mest bievennlige hage er i Kristiansand!

Bievennlig hage på Kuholmen i Kristiansand
Foto: Ellen Nyhus

Vinneren er Ellen Nyhus, som bor på Kuholmen i Kristiansand. Der var Norgesglassets Pål Plassen på besøk tidlig fredag ettermiddag, det kan du høre i NRK Radio.

Frode Ødegaard, forsker ved NTNU i Trondheim, har vært juryens ekspert. Han sier følgende om Ellens hage: - Ellen bor midt i Kristiansand, og det vi har sett er at å sette opp biehoteller har større effekt i tettbygde strøk enn på landet, hvor det er mer naturlige steder for biene å bo. I tillegg har hun plantet bievennlig, som gir hagen hennes kombinasjonen av mat og bolig til biene. I tillegg har hun satt netting foran biehotellene sine som gjør at insektetende fugl ikke kommer til. Hun har også flere forskjellige biehoteller med ulik hulldiameter, og så skriver hun at hotellene hennes er "fullbooket" som betyr at biene har valgt hennes hage.

Vinneren av Biesommer-konkurransen, Ellen Nyhus i Kristiansand.
Foto: Pål Plassen / NRK

Du kan se Ellen på Sommeråpent på NRK1 i kveld fra kl 21.25. Der får du også se hva hovedpremien er!

Flere tusen har sendt inn bidrag via NRK.no eller Instagram, og mange av dem viser blomsterenger, som biene finner stor glede i. - Blomster er mangelvare for ville bier, de finner ikke mat nær boligene sine. La blomstene gro, spesielt villblomstene, sier Ødegaard.

Her er de andre finalistene:

Bjørn Morten Stokka fra Nedre Vats i Vindafjord i Rogaland:

Skråning og garasjetak i full blomst.
Foto: Bjørn Morten Stokka

Skråningen i hagen og garasjetaket i full blomst. Blomstene i skråningen er sådd, men blomstene på garasjetaket har blitt slik av seg selv ila de siste årene. Biene og andre insekter trives og det summer i ett.

Aud Sandbu fra Sel i Gudbrandsdalen:

Ukesvinneren i Biesommer-konkurransen uke 29
Foto: Aud Sandbu

Humlene elsker disse gule blomstene på bitterbergknappen. De kryper nedimellom blomstene, men ser man nøye etter så er to av dem synlige. Og så har de hotell på baksida av stubben.

Siri Grafsrønningen, med bestefars blomstereng på Hernes i Elverum:

Blomstereng på Hernes i Elverum kommune
Foto: Siri Grafsrønningen

Min far har dyrket opp blomsterenger rundt om på tunet for at bier og insekter skal få de fineste markblomster å kose seg med. Før var det bare gressplen, men nå er 1000 kvadratmeter dedikert til «blomster og bier»

Biesommer logo

Takk til alle som har sendt oss bilder og beskrevet hva de gjør for å redde biene og andre insekter i sommer! Bakgrunnen for konkurransen er insektsdøden, som ble beskrevet i en stor rapport nylig.

Men det er håp, vi kan alle gjøre vårt for å snu trenden. Og det trenger ikke nødvendigvis være så vanskelig. Du kan bare la en del av hagen din stå urørt slik at enkelte ville blomster kan slå rot. Og la gjerne litt kvist og løv bli liggende. Det gir både mat og husly til insektene.

I tillegg til Biesommer-konkurransen, har vi samlet sommerbilder. Her er endel av dem:

Hester i blomstereng.
Foto: @mmikals1
Insekter på stauder.
Foto: Betina Siebrandt
Skråning og garasjetak i full blomst.
Foto: Bjørn Morten Stokka
Balkong full av Løvemunn, derfor også humler.
Foto: Kristin