Bli med i vår Biesommer-konkurranse og redd insekter

Vi vil se alle typer sommerbilder, men i år er vi spesielt opptatt av bier og andre insekter. Derfor skal vi kåre Norges mest bievennlige hage, balkong, eller hyttetak.

Utsikt fra hengekøya
Foto: @@fr_hagefryd

Bakgrunnen er insektsdøden, som ble beskrevet i en stor rapport nylig.

Men det er håp, vi kan alle gjøre vårt for å snu trenden. Og det trenger ikke nødvendigvis være så vanskelig. Du kan bare la en del av hagen din stå urørt slik at enkelte ville blomster kan slå rot. Og la gjerne litt kvist og løv bli liggende. Det gir både mat og husly til insektene.

Konkurransen er enkel, ta bilde av hva du gjør for å redde biene og de andre insektene i sommer og send det til oss via skjemaet under eller på Instagram med emneknaggen #NRKsommer

Biesommer logo

Hver fredag gjennom sommeren kårer vi en delvinner, pluss hederlig omtale til to andre, før vi kårer den store vinneren på slutten av sommeren, som vi kommer hjem til 9. august. ​

Her er ukesvinneren for den første uken:

Blomstereng på Hernes i Elverum kommune
Foto: Siri Grafsrønningen

Bildet er tatt av Siri Grafsrønningen. Slik beskriver hun bildet: Bestefars blomstereng på Hernes i Elverum kommune. Min far har dyrket opp blomsterenger rundt om på tunet for at bier og insekter skal få de fineste markblomster å kose seg med. Før var det bare gressplen, men nå er 1000 kvadratmeter dedikert til «blomster og bier»

Vi snakker med delvinnerne hver fredag i Norgesglasset på NRK P1 mellom klokken 12 og 14, og viser bildet i Sommeråpent på NRK1 på fredagskvelden. Delvinnerne får humlekasser i premie, mens vi lover en fin overraskelse til hovedvinneren til slutt.

Kriterier: Vi kårer en vinner som gir biene best tilgang på mat, bolig og et ​giftfritt miljø.​

Vi legger ut nye bilder hver dag. Du kan også se utvalgte bilder på NRKs instagramkonto.

Gammel-Sandbu, Sel i Nord-Gudbrandsdalen.
Foto: AUD SANDBU
Humleskilt og blomster