Avbryter boring etter isforsegla innsjø i Antarktis

Britisk forskergruppe avslutter jakten på Lake Ellsworth - minst tre år til de kan gjøre et nytt forsøk.

Britisk base ved Lake Ellisworth, Antarktis

Den britiske basen ved Ellsworth-innsjøen blir nå rigga ned.

Foto: Niel Ross/University of Edinburgh

I november ble amerikanske forskere de første til å dokumentere funn av bakterier som lever i stummende mørke i en isolert Antarktis-innsjø - Lake Vida.

Nå har britiske forskere gitt opp boringa etter langt mindre tilgjengelige Lake Ellsworth.

Bensinmangel

Den britiske forskergruppa hadde en langt vanskeligere jobb enn den amerikanske.

Amerikanerne måtte bore i 20 meter for å komme ned til Lake Vida, mens Lake Ellsworth befinner seg under et tre kilometer tykt islag.

De startet med å bore to hull ved siden av hverandre, men ga opp da de ikke fikk hullene til å møtes 300 meter under bakken som planlagt.

– Vi prøvde å få hullene til å treffe hverandre i over et døgn, men klarte det ikke. Beregningene våre viste at vi til slutt ikke hadde nok drivstoff til å få boret helt ned til innsjøen, sier Martin Siegert til BBC.

Avskåret i en million år

Ingen andre har undersøkt innsjøen før, men forskere tror Lake Ellsworth inneholder bakterier og andre former for liv som har vært avskåret fra resten av verden i opp til en million år.

– Vi har planlagt å utforske denne skjulte verdenen i nesten 15 år. Men det er først nå vi har nok kunnskap og teknologi til å bore oss gjennom den tykke isen uten å ødelegge miljøet, sa professor Siegert i en pressemelding i fjor.

De håpet at prøver fra innsjøen kunne avsløre uoppdaget liv som fantes på Jorda før innsjøen ble kapslet inn av is.

Slike prøver ville også kunne ha gitt svar på hvordan klimaet på planeten vår var i forhistorisk tid.

Ikke gitt opp håpet

Nå starter arbeidet med å samle sammen utstyr, og å få det frakta tilbake til England.

Når det er på plass skal det utarbeides en rapport som viser hva som gikk galt, og først etter det blir det aktuelt å planlegge en eventuell ny ekspedisjon.

– Det tar en sesong eller to å få frakta hjem alt utstyret. Så det vil gå tre-fire år, kanskje til og med fem, før vi kan vurdere et nytt forsøk.

Og Siegert har ikke gitt opp håpet.

– Vi har fortsatt veldig lyst til å få testa innsjøen. Det var tungtveiende vitenskapelige grunner til å gjøre dette da vi starta prosjektet for noen år siden, og de grunnene eksisterer fortsatt. Nå må vi bare ta en oppsummering på hva vi har lært av dette.