– Odyssevs' palass funnet

Greske arkeologer mener å bevise at sagnhelten virkelig har eksistert.

Utgravninger på den greske øya Ithaca kan vise seg å inneholde slottet til Oddysevs
Foto: Litsa Kondorl, universitetet i Ioannina

På den lille øya Ithaka utenfor vestkysten av Hellas, har arkeologer nå funnet ruinene av det som må ha vært ei svær bygning. Oppdagerne tror at det tre etasjer høye palasset en gang tilhørte selveste Odyssevs .

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Utgravninger på den greske øya Ithaca kan vise seg å inneholde slottet til Oddysevs.

Her kan slottet til Oddysevs vise seg å ligge. Det er visstnok det eneste palasset fra Homer-æraen som ikke tidligere er oppdaga.

Foto: Litsa Kondorl, universitetet i Ioannina

– Som hånd i hanske

Odyssevs

Denne 2200 år gamle marmorstatuen skal forestille Odyssevs i det han dreper Polyphemus.

Foto: Jastrow/ Wikimedia Commons

Odyssevs, eller Ulysses som han kalles i romersk mytologi, var helten i Homers episke verk Odysseen . Han spilte også en viktig rolle i Iliaden .

Palassruinene er rundt 2800 år gamle, noe som stemmer med perioden Odyssevs skal ha vært konge på Ithaca. Arkeologene har også funnet rester av helladisk keramikk, og en brønn som skal ha vært 3300 år gammel.

I følge Telegraph forteller arkeologer at funnene skal passe som hånd i hanske med Homers beskrivelse av det sagnsomsuste palasset.

– Funnene så langt tyder utvilsomt på at vi står foran palasset til Odyssevs og Penelope, det eneste palasset fra Homer-æraen som ikke tidligere er oppdaga, sier utgravingsleder Thanassis Papadopoulos i følge Athens News Agency .

Kykloper, sirener og spøkelser

Ithaka

Ithaka er den midterste øya på bildet. Kefalonia er den store til venstre, mens ubebodde Atokos ligger øverst til høyre.

Foto: NASA

Odysseen beskriver Odyssevs 10 år lange reise hjem til Ithaca etter den trojanske krig . I løpet av turen forliser skipet to ganger, han treffer kykloper , fristende sirener og sin mors spøkelse.

Når han kommer hjem til øya i det Joniske hav redder han kona si fra innpåslitne beilere, før han sammen med sin faren og sønnen dreper alle rivalene sine og gjenoppretter kongedømmet sitt.

Ikke overraskende finnes det derfor nok av skeptikere som mener at Odyssevs er en fiktiv figur. Dette betyr nødvendigvis ikke at de synes funnet er uinteressant.

– Om oppdagelsen kan knyttes til Odyssevs eller ikke er til en viss grad spennende, men det viktigste er oppdagelsen av et kongelig palass, forteller den italienske arkeologen Adriano La Regina til Telegraph

Riktig øy?

Palasset professor Papadopoulos og hans kolleger har gravd etter de siste 16 åra, minner om bygninger funnet i oldtidsområder som Mykene og Pylos .

Problemet med øya Ithaka er at det hersker usikkerhet om den faktisk er den samme som Homers Ithaca .

Den britiske forskeren Robert Bittlestone sier at Homers beskrivelse av Ithaca stemmer dårlig overens med dagens Ithaka, og at Odyssevs hjemøy nå er Paliki-halvøya som ligger på øya Cephalonia.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.