Virkelighetens pukkelrygg oppdaga

Attenhundretallsmemoarer avslører inspirasjonen bak Ringeren i Notre Dame.

Notre Dame
Foto: Tom S.

Den døve, stygge og pukkelrygga Quasimodo er selve inkarnasjonen av en antihelt. Nå viser en britisk skulptørs dagboknotater at ringeren ikke nødvendigvis bare var et resultat av Victor Hugo s fantasi.

«Alt jeg vet er at han hadde pukkelrygg»

Victor Hugo

Victor Hugo var svært opptatt av Notre Dame-katedralen, og fikk mye av æren for at den ble pussa opp i 1844.

Foto: Comte Stanisław Julian Ostroróg dit WALERY

Henry Sibson var en skulptør som jobba i Notre Dame på 1820-tallet. Det var på den tida Victor Hugo skrev Ringeren i Notre Dame , som ble enormt populær da den kom ut i 1831.

Nå er Sibsons memoarer funnet og gjennomlest, de tyder på at Quasimodo-karakteren er inspirert av en av skulptørene som jobba i den monumentale katedralen.

I følge Telegraph skriver Sibson «Den franske regjeringa hadde gitt ordre om at Notre Dame skulle restaureres, nå var arbeidet i gang (...) her traff jeg Mons. Trajan, den mest verdige, sympatiske og faderlige mannen jeg har møtt. Han jobba under regjeringsskulptøren som jeg ikke husker hva het, alt jeg vet er at han hadde pukkelrygg og ikke likte å være sammen med de andre skulptørene. »

Neste gang reggjeringsskulptøren er nevnt refererer Sibson til ham som «Mon. LeBossu», som betyr «Herr Pukkelrygg».

«Hr. Pukkelrygg er kallenavnet han har fått, og jeg hører aldri at han blir kalt noe annet» skriver briten.

– Nakkehårene reiste seg

Victor Hugo var svært opptatt av Notre Dame-katedralen, og eksperter tror det er meget sannsynlig at han kjente til både Mons. Trajan og Hr. Pukkelrygg.

– Da jeg så at referansene til den pukkelrygga skulptøren var fra den tida Hugo var svært interessert i Notre Dame, reiste nåkkehårene mine seg forteller Adrian Glew til Telegraph

Han er arkivar ved Tate , og den som oppdaga sammenhengen mellom boka og memoarene.

Professor Sean Hand ved University of Warwick er Victor Hugo-ekspert, og ikke mindre begeistra.

– Dette er en fascinerende oppdagelse. Det høres helt plausibelt ut, og gjør at jeg beundrer Hugos evner til å bruke detaljer fra det virkelige liv i magisk litteratur enda mer enn før.

Det er nok ikke det eneste grunnen til at Hugos evner er viden beundra. På Wikipedia står franskmannen oppført som poet, dramatiker, novelle- og essayforfatter, tegner, statsmann og menneskerettighetsforkjemper.

Det er nok tvilsomt at Herr Pukkelrygg fikk like mye anerkjennelse. Men nå kan det uansett se ut som om han har fungert som rollemodell for en av litteraturens monumentale karakterer.