Hopp til innhold

2000 år gammel statue kan forestille kvinnelig gladiator

Ny analyse viser at det forskerne trodde var et vaskeredskap sannsynligvis er en dolk.

Gladiatrix

Dette skal være en typisk seiersposisjon for en gladiator.

Foto: Alfonso Manas, University of Granada

En 2000 år gammel bronsestatue som står på et museum i Hamburg kan nå vise seg å forestille en gladiatrix.

Hvis dette stemmer er statuen den andre kjente avbildinga av en kvinnelig gladiator som vi kjenner til.

Ble forbudt i år 200

Gladiatorkamper er et myteomspunnet og mye omtalt kapittel av romersk historie. Gladiatorkvinner utgjør derimot en forsvinnende liten del av dette kapittelet.

Det finnes bare rundt ti skriftlige referanser til romertidens gladiatrixer som vi vet om. Og fram til nå bare en avbildning – et relieff fra Halicarnassus som nå befinner seg på British Museum.

Flere har hevda at de har funnet gravplasser for kvinnelige gladiatorer, men ingen av disse funnene har fått særlig støtte i forskermiljøer.

Det var nok ikke særlig vanlig at kvinner drev med dette, og i år 200 ble det forbudt av keiser Septimius Severus.

– En seiersgest

Hvor statuen i Hamburg kommer fra, vites ikke. Før har forskere trodd at det hun holder i hånda er en strigil – et vaskeredskap i metall.

Alfonso Manas fra University of Granada har nå sett nærmere på statuen, og argumenterer i en ny rapport publisert i The International Journal of the History of Sport for at det er en sica – et kort, bua sverd som gladiatorer brukte.

Kvinnen, som kun har på seg et lendeklede, kikker ned mens hun hever en arm.

– Dette er en seiersgest mot publikum, hun ser ned på sin beseira motstander, sier Manas ifølge LiveScience.

Forsiktig optimist

Manas påpeker også at idrettskvinner i romertida ikke gikk toppløse, men med bikini eller en tunika som bare blottla ett bryst.

Men gladiatorer var stort sett slaver og folk med lav sosial status, det var derfor mer akseptabelt og avbilde dem barbrysta. I tillegg skal bandasjen hun har på foten være typisk for gladiatorer.

Anna McCullough er professor ved Ohio State University, og har forska på kvinnelige gladiatorer – men er ikke involvert i denne rapporten. Hun er forsiktig optimist når det gjelder det nye funnet.

– Jeg synes det ser mye mer ut som en gladiatrix enn som enn idrettskvinne, sier hun ifølge FoxNews.

Hun ser likevel et par ting som skurrer.

– Kvinnen er avbildet uten hjelm, leggbeskyttere eller annen form for beskyttelse. At hun er toppløs kan være fordi kvinneligheten hennes skal understrekes, men det er likevel rart at hun ikke har noen beskyttelse.

Manas tror at hun har tatt av seg beskyttelsen for avbildingas skyld, og understreker at kvinnelige gladiatorkamper nok inneholdt et erotisk element for tilskuerne.