- Folk føler ikke klimaansvar

Folk flest ser på klimaendringer som en alvorlig trussel mot samfunnet generelt, men ikke for dem selv.

Trafikk

Folk kjører bil til tross for at man for lengst vet at den spyr ut store mengder klimagasser.

Foto: MARK WILSON / AFP

Kilde: NTB/NRK

- Man forholder seg annerledes til miljørisiko enn til andre typer risiko, sier professor i psykologi Gisela Bøhm ved Universitet i Bergen til forskning.no.

Hun mener at når folk velger å røyke eller kjøre bil, er det en personlig handling som man selv har fullt ansvar for.

Les også: Løpet kan være kjørt

Hvis noe går galt, er det en selv det går ut over. Det gir en følelse av å ha kontroll.

En betyr ingenting

Miljøproblemer derimot, er ofte resultat av mange menneskers gjentatte handlinger over tid.

Bidraget fra en enkelt person betyr nesten ingenting i den store sammenhengen, og når noe går galt, går det ikke nødvendigvis mest ut over en selv.

Les også: - Vil gjøre klimamodellene bedre

Kanskje er det ukjente mennesker i andre deler av verden, eller mennesker som ikke er født ennå, som må ta konsekvensene.

- Disse generelle kjennetegnene ved miljøproblemer gjør at folk føler seg lite personlig involvert, de føler de har liten kontroll over utfallet, og at deres personlige handlinger betyr lite, sier Bøhm.

Klimaekspedisjon

Hun har i flere år forsket på hvordan mennesker forholder seg til risiko, spesielt risiko forbundet med klimaendringer og miljøspørsmål.

Les også: - Miljøproblemene akselererer

I disse dager er norske og amerikanske klimaforskere på jakt etter klimasvar i Antarktis. Turen har så langt vært preget av problemer og sykdom, men nå er de endelig på vei innover i isødet.

Følg ekspedisjonen her!

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)