Hopp til innhold

Løpet kan være kjørt

Global oppvarming kan være uopprettelig, slår FNs klimapanel fast i en ny rapport.

Jordkloden sett fra verdensrommet
Foto: NASA / Scanpix/AP

Rapporten fra klimapanelet skal gi retningslinjer for regjeringers arbeid med klimaendringene og den globale oppvarming.

Les også: - FN er for forsiktige

I rapporten som ble gjort kjent fredag heter at konsekvensene av den globale oppvarmingen kan være uopprettelige.

Rapporten inneholder en omfattende gjennomgang av bevisene for den globale oppvarming og konsekvensene av den.

Ekspedisjon i Antarktis

Samme dag som innholdet i rapporten ble kjent, altså fredag, la en norskledet ekspedisjon av gårde fra forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

Les også: - Det er ufattelig vakkert her

Leder for ekspedisjonen, Jan-Gunnar Winther fra Norsk polarinstitutt, skal sammen med 12 andre forskere  reise over 2700 kilometer gjennom isødet på jakt etter klimasvar .

60 tonn utstyr fraktes rundt 5500 kilometer i et området som byr på temperaturer under 50 minus og issprekker som kan bli 50 meter dype.

- Med som bremat

- Jeg er med som bremat, ler Winther.

Antarktis er verdens største klimaarkiv. Isen der utgjør 92 prosent av all landis i verden. Smelter bare en prosent vil verdenshavene stige 70 centimeter.

Video: Intervju med Jan-Gunnar Winther

NRKs journalist Unni Ødegård og fotograf Torbjørn Krane er med på ekspedisjonen og vil hver dag rapportere tilbake om det som skjer underveis.

Klima-arkiv

Noe av det viktigste forskerne gjør under denne ekspedisjonen er å ta prøver av isen. Det gjøres ved å borre dype hull som det hentes isprøver opp av. Det er en tålmodighetsprøve.

Boret graver seg bare 3 meter nedover i timen. Ved første stopp på turen vil det ta seks dager før de når ønsket dybde. Men gevinsten er stor.

- Ved å ta prøver av isen dypt nede vil vi få informasjon om variasjoner i nedbør, temperatur og atmosfærens sammensetning gjennom de siste 1000 år, sier Winther.

Finner forskerne svaret på vår tids største utfordring?