Hopp til innhold

Trosser UD, drar på turné i Ukraina

Metalbandet Claymords lar seg ikke skremme av bråket i Ukraina og drar i neste måned på turné i det voldsherjede landet. – Foreløpig har den store forskjellen vært at hele bandet måtte tegne krigsforsikring, sier vokalist Nils Ivar Martila.

Claymords

TRIVES I ØST: Sune Eggen og Nils Ivar Martila live på Kvarteret i Bergen i 2011. I sommer setter de kursen østover mot Ukraina.

Foto: Jarle Hovda Moe

Claymords

HETT SHOW: Sune Eggen er kjent for å blåse flammer under bandets konserter. Gitaristen er bror av tidligere landslagsspiller Dan Eggen.

Foto: Jarle Hovda Moe

«Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Ukraina som ikke er strengt nødvendig, samt alle reiser til eller opphold på Krim-halvøya og Øst-Ukraina i regionene Donetsk, Luhansk og Kharkiv.»

Men slikt preller av på garvede norske metalband. 19. juni drar Claymords, med bergenske Nils Ivar Martila i front, til Ukraina sammen med Kraken og Ingunsern for seks spillejobber i det borgerkrigsherjede landet.

LES OGSÅ: Truar med å stanse gassleveransane til Ukraina 3. juni | EU skjerper Russland-sanksjoner | Ponomarjov vil ha russiske soldatar til Ukraina

LES DET SISTE OM KONFLIKTEN I VÅRT NYHETSSENTER.

– Opptøyene verre på nyhetene

Vokalisten innrømmer at det er med blandede følelser bandet forbereder seg til turen østover.

– Det var jo ikke planlagt at det skulle bli sånn. Denne turneen blir tredje gang vi spiller der borte, og folk der er herlige. De går fullstendig av skaftet og viser voldsomt at de setter pris på at vi kommer. Så vi avlyser ikke. Det har vi aldri vært i tvil om, sier Martila.

Da NRK var i kontakt med bandet om turneen første gang i januar, var det en bekymringsløs gjeng som gledet seg til fly østover. Bare en måned senere smalt det for alvor i Ukraina.

– Jeg er daglig i kontakt med folk der borte, og budskapet hittil er at opptøyene har vært mye større på nyhetssendingene enn i virkeligheten. Dessuten er Donetsk en veldig stor by og Ukraina er et veldig stort land. Vårt inntrykk er at en ikke møter bråk der med mindre man oppsøker det, sier vokalisten, som gladelig innrømmer at han også synes det blir spennende å besøke landet i denne historiske tiden.

Håper å glede befolkningen

Foran turneen har medlemmene i alle de tre bandene vært nødt til å tegne individuell krigsforsikring. Vokalist Nils Petter Skjervheim i Kraken forteller at alle i de tre bandene følger den alvorlige situasjonen i Ukraina tett.

– Vi er klar over risikoen. Men vi velger å stole på arrangøren, som sier at dette er trygt. Samtidig har vi et ønske om å gi vårt budskap og vår musikk til innbyggerne, som sikkert trenger det i disse dager. Aggressiv musikk kan fungere som terapi, sier Skjervheim.

For Claymords er årets Ukraina-besøk det tredje i rekken. Bandets kjærlighetsforhold til Russland og nabolandene startet i 2012, da noen spillejobber i Finland plutselig førte til spillejobber i St. Petersburg og Moskva.

– Noe helt annet enn Norge

Claymords

IKKE REDDE: Nils Ivar Martila forteller at Claymords aldri var i tvil om at turneen skulle gjennomføres. – Vårt inntrykk er at en ikke møter bråk der med mindre man oppsøker det, sier vokalisten.

Foto: Jarle Hovda Moe

– Hvordan er det å turnere i Russland og andre østeuropeiske land i forhold til Norge?

– Det er noe helt annet. Folk er helt ville. Alle skal ta bilde med oss. Noen gir oss T-skjortene de har på seg. Andre vil at vi skal skrive autografen i passene deres. Vi opplever også at fansen ber oss med hjem til seg og serverer både mat og drikke, sier Martila.

Foran de to første spillejobbene hadde gjengen hørt utallige skrekkhistorier og var forberedt på det verste. Vokalisten forteller at han var helt sikker på å se inn en pistolmunning i løpet av turen.

Advarer mot bølle-oppførsel

– Russland og nabolandene er langt hyggeligere enn det vi får fremstilt dem som her hjemme. Vi blir stort sett møtt med vennlighet og gjestfrihet overalt, selv om språksituasjonen er utfordrende. I år tar vi med oss en som kan språket, sier Martila.

– Hvilket råd vil du gi til andre band og artister som vurderer å ta turen østover?

– Har du tenkt å oppføre deg som en tullebukk, bør du helst holde deg hjemme i Norge. Det blir slått hardt ned på om du ikke følger reglene. Men er du ydmyk og vil oppleve noe litt annerledes, får du en opplevelse for livet. Det er et av de beste stedene vi har turnert noen gang.

Cover-kontrovers

Claymords ble dannet i Bergen i 1993 og ga ut debutalbumet «More Sombre Than Life» i 1998. Bandet ble oppløst i 2001, men Martila startet opp igjen bandet i Oslo i 2009 og har siden gitt ut ytterligere to album.

Den forrige platen, «Scum Of The Earth», skapte oppstandelse på grunn av sitt noe spesielle coverbilde, som viser Martila gående med en hagle, mens de øvrige bandmedlemmene ligger tilsynelatende livløse på bakken i bakgrunnen. Bildet ble blant annet nektet brukt av Studentsamskipnaden i Bergen foran en Claymords-konsert på Fantoft.

På den samme konserten ble gitarist Sune Eggen bitt i hodet av en bråkmaker i publikum.