Hopp til innhold

– Fansen i Ukraina var glad vi reiste

Metalbandet trosset UDs reiseråd og reiste på turné midt i konfliktfylte Ukraina. – Det har vært en veldig spesiell reise, sier bassist Sune Eggen.

Metalbandet Claymords trosset UD og reiste på turné til konfliktflyte Ukraina.

SE VIDEO: Claymords siste reiserapport fra turneen i Ukraina. Bildet viser bassist Sune Eggen

Det norske metalbandet Claymords har den siste måneden vært på turné i Ukraina i sommer. Bandet har vært i landet flere ganger tidligere, men årets rundtur fikk en helt annerledes ramme enn tidligere besøk.

Landet er splittet og har vært på randen av borgerkrig, etter alt oppstyret i Øst-Ukraina. Utenriksdepartementet advarte nordmenn mot å reise til landet rett før turneen, men bandet trosset norske myndigheters reiseråd.

– Det har vært en fantastisk tur, og en veldig spesiell tur. Vi angrer ikke på at vi dro, selv om vi ble advart mot det, sier Claymords-bassist Sune Eggen til NRK.

Tom flyplass i Kiev

Claymords i Ukraina

PÅ VEI ØST: Her er bandet ved veiskiltet inn til Svetlodonsk, mellom Donetsk og Kiev.

Foto: Privat

Bandet avsluttes nylig Ukraina-turneen – og kom seg gjennom uten å måtte bruke krigsforsikringen de tegnet før de dro.

– Vi tok være forholdsregler og alt forløp i grunn trygt. Men vi merket godt spenningen i landet, forteller Eggen.

Turneen startet i Kiev. Der husker bassisten godt den noe spesielle stemningen på flyplassen, en flyplass de har reist til flere ganger før.

– Det var nesten helt tomt på flyplassen. Du kunne merke at turister og forretningsreisende fra utlandet nærmest var helt borte. Det var litt absurd å gå rundt på en flyplass som du vet vanligvis er svært travel.

Grensepost i Ukraina

TUNGT BEVÆPNET: Bandene passerte syv-åtte ulike grenseposter på vei østover i Ukraina. På en av grensepostene var det så vidt bandet fikk passere.

Foto: Privat

– Konflikten må være en krise for turismen og næringsdrivende i landet, sier Eggen.

Tungt bevæpnende grenseposter

Da bandet skulle reise fra Kiev, brukte de lang tid på å bestemme seg for om de ville dra. Bandet var usikre på om de ville dra fra Kiev og de historiske hendelsene som pågikk der.

– Jeg har tatt et av mitt livs vanskeligste avgjørelser, sa vokalist og bandets grunnlegger Nils Ivar Martila i bandets andre reiserapport.

Men av hensyn til fansen som ventet i Donetsk, la bandet av gårde på den ti timers lange veien inn i Øst-Ukraina. Der merket de raskt at de var på vei inn i en mer konfliktfly del av landet.

– Etter hvert dukket grensepostene opp, og det var flere av dem. Noen av dem var tungt bevæpnet av det ukrainske militæret. Jeg husker spesielt godt en post, der vi ble stanset. Den russiske sjåføren vår måtte forklare seg lenge om hvem vi var før vi reise videre.

Publikum hadde portforbud

I både Kharkiv og Donetsk kunne Claymords og støttebandene Kraken og Ingunsern merke at regionen var preget av konflikten.

– Det var lite folk på konsertene, og dem som kom måtte gå tidlig. Det var et slags portforbud klokken 23.00 om kveldene og vi måtte legge opp konsertene litt etter dette.

Petter Myrvold og fire kvinnelige fans i Ukraina

FORNØYDE FANS: Mens mange andre band har kansellert sine turer til Øst-Ukraina, valgte Claymords å gjennomføre. – Fansen var glad for at vi tok reisen, sier bassist Sune Eggen. Her er Petter Myrvold som poserer med fire kvinnelige fans.

Foto: Espen Mills / www.espenmil

Han sier folk snakket mye om det som skjedde i landet – og at de var glade for at det norske metalbandet ikke hadde kansellert

– Fansen snakket mye om hvordan situasjonen er. De var samtidig veldig glade for at vi hadde valgt å fullføre turneen og ikke kansellert.

– Det har vært en spesiell reise som jeg er glad for at vi gjennomførte, sier Eggen.

Russland neste

Underveis har bandet levert reiserapporter som har blitt lagt ut på NRK.no tillegg til Ukraina har bandet vært innom Slovakia og Tsjekkia.

I den femte og siste reiserapporten får du se konserthøydepunkt fra noen av konsertene underveis.

Turneen i Øst-Europa fortsetter i august. Da skal metalbandet besøke to festivaler i Russland: Moscow Black Metal Fest og Tula – Blackened Life.

Se alle reiserapportene her:

  1. På turné i konfliktsonen
  2. En vanskelig avgjørelse for bandet
  3. Digget av damene i Ukraina
  4. Lite imponert over Slovakia
Bandet Claymords under konsert i Ukraina

RUSSLAND NESTE: Det Oslo- og Bergen-baserte bandet er nå tilbake i Norge, før de fortsetter turneen med reise til Russland for to festivaler der. Bildet er fra en av konsertene i Ukraina.

Foto: Espen Mills