Hopp til innhold

EU skjerper Russland-sanksjoner

EU svarer Russland i dag med nye sanksjoner i forbindelse med situasjonen i Ukraina.

Belgias utenriksminister Didier Reynders sammen med EUs Cathrine Ashton

EUs utenrikssjef Cathrine Ashton ble i dag enig med de 28 utenriksministeriene i EU om nye sanksjoner mot Russland.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

EUs sanksjonsliste ble i dag utvidet med 13 personer og to nye selskaper.

Foreløpig har det ikke kommet noen detaljer over hvem eller hvilke selskaper som nå er på sanksjonslista, men det skal være snakk om to selskaper på Krim som er rammet av straffetiltakene.

48 russere på EU-listen

Dette skjer samme dag som EU-president Herman van Rompuy dro til Kiev for å vise Unionens støtte til ukrainerne.

Nå er totalt 48 russere på EUs liste. De aller fleste av dem er knyttet til russernes annektering av Krim-halvøya i mars.

– Vi bør ikke lengte etter økonomiske sanksjoner. De vil ikke bare ramme Russland, men definitivt også oss, sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz, mens britene vil forberede «tredje fase».

EU har lagt opp til trinnvis opptrapping av sanksjoner mot Russland, og tredje fase vil innebære bredere sanksjoner mot handel og økonomi og mulig våpenembargo.

I går ble det kjent at over 90 prosent av dem som stemte ved folkeavstemningen i Øst-Ukraina ønsket en selvstendig stat. Og fordømmelsene fra myndighetene i Kiev og Vesten har ikke latt vente på seg.

«Ulovlig»

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov stempler folkeavstemningen som ulovlig.

– Denne farsen som terrorist-separatistene kaller en folkeavstemning er intet annet enn propaganda for å dekke over drap, bortføringer, vold og andre alvorlige forbrytelser, sa Turtsjynov til den ukrainske nasjonalforsamlingen i dag.

Russland derimot mener de midlertidige myndighetene i Kiev burde respektere folkeviljen i øst.

– Moskva respekterer uttrykket for folkets vilje i Donetsk og Luhansk, heter det i uttalelsen fra Kreml som gjengis av nyhetsbyrået Interfax.

Den russiske regjeringen ber videre om at «resultatene blir implementert på en sivilisert måte, uten noen gjentakelse av volden og gjennom dialog mellom representanter fra Kiev, Donetsk og Luhansk».

Valg

Ukraina skal etter planen gjennomføre presidentvalg 25. mai, midt i den ustabile situasjonen øst i landet. EU stiller seg samlet bak Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE før valget.

– Det viktigste er at det valget blir gjennomført, og på en ordentlig måte, sier Lidegaard. OSSE-leder Didier Burkhalter deltok på første del av møtet i Brussel.

– OSSE jobber hardt for å gjøre det mulig med et fritt og rettferdig valg, vi skal ha en av de største observatørstyrkene i organisasjonens historie, sier Burkhalter.

– Viktigst er å få til reell dialog mellom aktørene og at den er konstruktiv. Vi kan bidra til det, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt