Hopp til innhold

Mottok Raftoprisen 2021 – bruker tall og maskinlæring for å avdekke drap og tortur

Organisasjonen Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) knuser tall for å avdekke tortur, drap og krigsforbrytelser. Nå står politivold i USA på agendaen.

Patrick Ball og Megan Price.

RAFTOPRISEN: Patrick Ball, forskningssjef og Megan Price, daglig leder, mottok søndag Raftoprisen for arbeidet gjennom organisasjonen Human Rights Data Analysis Group (HRDAG).

Foto: Tony Ågotnes / NRK

Søndag ble Raftoprisen 2021 delt ut på Den Nationale Scene i Bergen.

Prisen gikk til tallknuserne og statistikerne bak organisasjonen Human Rights Data Analysis Group (HRDAG).

– Det er enormt, overveldende og spennende å være en del av dette, sier daglig leder Megan Price til NRK om prisen.

Organisasjonen finner hull i databaser til å dokumentere grove brudd på menneskerettigheter.

– Kan vi ikke fortelle alles historier eller navn, så er det minste vi kan gjøre å telle dem, sa Price fra scenen under prisutdelingen.

Bruker matematikk i avsløringer

Organisasjonen står bak en rekke avsløringer, blant annet i Guatemala, Chad og Kosovo.

Mellom 1960–1996 var det omfattende borgerkrig i Guatemala. Omtrent 200.000 personer ble drept, og flesteparten var urbefolkning.

De bruker metoder fra helt andre felt på menneskerettigheter. Det er ganske faktisk ganske orginalt, sier Line Alice Ytrehus, som er leder for priskomiteen.

– Dette er viktig for å stille myndighetene til ansvar, sier hun.

HRDAG vant Raftoprisen 2021

KNUSER TALL: Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) er en gruppe på fem personer. Megan Price, Suzanne Nathans, Patrick Bal, Maria Gargiulo og Tarak Shah

Foto: Tony Ågotnes / NRK

Patrick Ball, forskningssjef, var blant ekspertvitne i rettssaken mot general José Efraín Ríos Montt i Guatemala. Montt ble dømt for å være øverste ansvarlige for folkemordet på urbefolkningen Maya Ixil i 2013.

De tar i bruk vitenskapelige analyser, statistikk, avansert matematikk og maskinlæring for å skaffe beviser for skjulte drap, tortur av mennesker og krigsforbrytelser.

Søndag tok han imot prisen i Bergen sammen med daglig leder Price.

– Vi håper dette kan være med på å gjøre flere oppmerksomme på nyttefunksjon av dataanalyser til å styrke argumenter for brudd på menneskerettigheter, sier Price.

Avdekket skjulte dødsfall i Syria

Organisasjonen har også gjort seg bemerket i arbeidet med å avdekke skjulte drap under den syriske borgerkrigen, et arbeid Price har ledet.

Organisasjonen har skaffet beviser for 25 prosent av drapene på varetektsfengslede i Syria ikke var dokumentert under borgerkrigen. Dokumentasjonen ble gjort i samarbeid med Amnesty International.

En mann med brød går langs en ødelagt gate i Deir al-Zor, Syria i 2014.
Foto: Khalil Ashawi / Reuters

I 2013 avdekket organisasjonen at 92,901 personer var drept i Syriske borgerkrigen. Men 14 måneder senere hadde tallet med enn doblet seg. Årsaken var stor underrapportering helt fra borgerkrigens start, samtidig som dødstallene steg.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sto bak bestillingen av dataanalysene.

Ved å analysere ulike rapporterer om dødsfall fra flere ulike organisasjoner, kunne organisasjonen regne ut hvor mange som faktisk hadde mistet livet.

Knuser tall om politivold i USA

Selv om HRDAG har arbeidet over hele verden, er de også interessert i brudd på menneskerettigheter som skjer i eget hjemland.

Nå står analyser av politivold i USA for tur.

Et stort, gult skilt med teksten "Enough" holdes oppe av en demonstrant under en protest mot politivold i Philadelphia.

POLITIVOLD: Organisasjonen har engasjert seg i debatten om politivold i USA. Her fra en demonstrasjon I Philadelphia, USA, i 2020.

Foto: Matt Slocum / AP

Så langt viser arbeidet at en tredjedel av ofre som er myrdet av «fremmede» i USA, er drept av politi.

Dette kan bety offentlige statistikker underrapporterer politivold, ifølge organisasjonen.