Hopp til innhold

Vinner av Raftoprisen dropper utdelingen: – Kan ikke feire mens folket mitt dør

På søndag blir Raftoprisen delt ut til organisasjonen Defence for Children International-Palestine. Leder Khaled Quzmar vil ikke være til stede på grunn av krigen.

Bilde av Khaled Quzmar, leder for organisasjonen Defence for Children International-Palestine.

KOMMER IKKE: Khaled Quzmar er leder for Defence for Children International-Palestine. På grunn av situasjonen i hjemlandet, kan han ikke motta Raftoprisen fysisk.

Foto: DEFENCE FOR CHILDREN INTERNATIONAL – PALESTINE

– Jeg hadde gledet meg til å dra til Bergen og motta prisen. Men jeg kan ikke smile og feire mens folket mitt blir drept. Hvert tredje eller fjerde minutt dør et barn i Gaza, sier Khaled Quzmar til NRK.

Organisasjonen Defence for Children International-Palestine (DCIP) har i 30 år jobbet for å granske og dokumentere alvorlige menneskerettighetsbrudd mot barn bosatt i de okkuperte og annekterte palestinske områdene.

Dette er bakgrunnen for at de i år blir tildelt Raftoprisen.

Kort tid etter at de ble annonsert som årets prisvinner, brøt krigen ut.

– Jeg er veldig fornøyd med timingen for prisen. Det gjør at vi føler at vi ikke er aleine. Men jeg er veldig skuffet for at jeg ikke kan komme, sier lederen for organisasjonen.

Barn i en flykningleir i Palestina.

DCIP dokumenterer menneskerettighetsbrudd mot barn i de palestinske områdene.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Quzmar er ikke selv innesperret i Gaza, men befinner seg på Vestbredden. Heller ikke der kan man bevege seg fritt, forteller Quzmar.

Det er farlig for meg å dra herfra. I går ble åtte mennesker drept i gatene her.

Stor sikkerhetsrisiko

Dessverre har det som skjer nå aktualisert prisen og det arbeidet Defence for Children International-Palestine gjør, sier Jostein Hole Kobbeltvedt.

Han er daglig leder i Raftostiftelsen, som gir ut Raftoprisen hvert år. Den internasjonale prisen deles ut til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettigheter og demokrati.

– De får prisen fordi at de okkuperte palestinske områdene er et av de områdene i verden der det ifølge FN foregår mest og flest brudd på barns rettigheter, allerede før den situasjonen som vi har nå i dag, sier han.

Jostein Hole Kobbeltvedt, dagleg leiar Raftostiftelsen

Jostein Hole Kobbeltvedt sier at Quzmar skal være med digitalt under seremonien.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Etter planen skulle Quzmar motta prisen søndag 12. november på Den Nationale Scene i Bergen.

Men slik blir det altså ikke.

Situasjonen slik den er nå med angrepene på Gaza og det som skjer på Vestbredden, gjør at det både er en stor sikkerhetsrisiko å reise og at han synes det er vanskelig å forlate organisasjonen på et så krevende tidspunkt, sier Hole Kobbeltvedt.

Dokumenterer for senere

Quzmar forteller at arbeidet de gjør også skal ha en betydning når krigen er over.

– Vi dokumenterer alt som skjer for å dele det med det internasjonale samfunnet, med ICC, og for å få stilt de ansvarlige for retten.

ICC er den engelske forkortelsen for Den Internasjonale Straffedomstolen. De etterforsker og fører rettssaker mot personer som er siktet for de alvorligste forbrytelsene som angår det internasjonale samfunnet, nemlig folkemord, krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og aggresjonsforbrytelser.

Men akkurat nå er barna det viktigste, ifølge Quzmar.

– Vi jobber med å prøve å bevare håpet blant palestinske barn, sier han.