Stor folkeaksjon for ny E16 mellom Bergen og Voss

ARNA (NRK): Et hundretall demonstranter protesterer mot utsettelsen av ny E16. – Det er liv og helse det er snakk om, sier aksjonslederen.

Demonstrasjon mot utsettelse av E16

PROTEST: Demonstrantene på Øyrane Torg kritiserer regjeringen sin utsettelse av ny vei mellom Bergen og Voss.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Veien og jernbanen på den svært ras- og ulykkesutsatte strekningen mellom Bergen og Voss skal utbedres for milliarder. Da regjeringen kom med sine NTP-lekkasjer, viste det seg imidlertid at prosjektet blir forskjøvet, og ikke får oppstart i 2021, slik mange ventet.

I et ferskt svar til Kjersti Toppe (Sp) forklarer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) bakgrunnen for kostnadsøkningen som er deler av forklaringen på utsettelsen.

Flere fylkespartier har markert sin tydelige misnøye.

Søndag ettermiddag aksjonerer folket på Øyrane Torg i Arna. På forhånd håpte aksjonsledelsen på over tusen fremmøtte, og ved arrangementets start klokken 16 var opp mot 200 mennesker på plass.

– Vi er veldig skuffet. Det som er viktig nå, er at vi må stå på til vi har fått dette gjennom. Det er liv og helse det er snakk om, sa aksjonsleder Laila Himle da hun åpnet arrangementet.

Aksjon mot utsettelse av E16 Bergen Voss

DEMONSTRASJON: Et hundretall mennesker har møtt opp for å vise at det haster med ny E16 mellom Bergen og Voss.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

«På liv og død»

Aksjonistene peker på at det vil gå 17 år før veien står ferdig dersom regjeringen ikke endrer planer, og at det de foregående 17 årene har gått 338 skred og skjedd 30 dødsulykker på strekningen.

«Vi var naive og trodde at Erna Solberg og Ketil Solvik-Olsen skulle holde sine lovnader, men de skuffet stort», heter det i invitasjonen til aksjonen, som er gitt tittelen «E16 – på liv og død!».

Aksjonsledelsen har fått en rekke politikere, også fra regjeringspartiene, til å stille opp. Blant dem som holder taler og appeller er aksjonsleder Laila Himle, Venstre-nestleder Terje Breivik, stortingspolitiker Torill Eidsheim (H), bystyrepolitiker Dag Skansen (H) og Voss-ordfører og leder i Hordaland Ap, Hans-Erik Ringkjøb.

Torill Eidsheim på E16-aksjon

MOT EGEN REGJERING: Torill Eidheim er en av flere politikere som deltar i demonstrasjonen mot sin egen regjering.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Klokken 17 ble det holdt en såkalt kjør sakte-aksjon på E16 mellom Arna og Trengereid, der tungtransportører viste sin støtte til demonstrasjonen.